Vad är schack? - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Vad är schack?

Schack är spelas på ett bräde som består av 8 x 8 fält (rutor), och är ett s.k. brädspel.
Det spelas av två spelare som har varsin egen "armé" som består av pjäser att styra. Spelarna gör vartannat drag och man måste göra ett drag när man är på tur. Att göra ett drag innebär att man flyttar en pjäs från ett fält till ett annat.

Till höger ser du ett schackbräde utan pjäser. Det är 64 fält som är färgade svarta och vita. (Fälten kallas svarta och vita även om de flesta schackbräden har den färg, eller liknande, som du kan se till höger.) De vågrätta fälten (från vänster till höger eller tvärtom) kallas för "rader" och de lodrätta (nerifrån och upp eller tvärt om) kallas "linjer".

Det är möjligt att ditt schackbräde också har siffror och bokstäver på sidorna men det kan du strunta i så här i början. Var ändå noga med att lägga brädet så att du har ett vitt fält längst ner till höger om vardera spelaren.
Ok, nu är det dags att ställa upp alla pjäserna. Till vänster ser du den korrekta startpositionen för dem. Kanske är det lite svårt att se skillnad på Damen och Kungen i början, alltså de pjäser som står i mitten. Men Kungen brukar ofta ha nåt slags kors på toppen och Damen kanske en krona.

Pjäserna ska ALLTID stå så här när man börjar spela. Lätt hänt är det att ställa Damen på Kungens ruta och Kungens på Damens, men det finns ett enkelt knep för att veta hur det ska stå: Vit Dam ska alltid stå på det vita fältet i mitten av första raden, och den svarta Damen alltid på det svarta mittersta fältet.

[vidare]