Notation - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

När man tittar i en schackbok så behöver man veta hur man läser och skriver ner (alltså noterar) ett parti. När man spelar en turnering med långa partier så är det också nödvändigt att kunna det eftersom man i de flesta turneringar måste föra partiprotokoll, alltså skriva ned dragen.

Jag har gjort ett schackprotkoll redo för utskrift där du kan prova att notera dragen när du spelar ett parti. Det kan ju också vara kul att se hur det är utformat. Se Filarkivet!

Sedan är det också bra träning att kunna spela igenom partiet en gång till när man har spelat färdigt ett parti. Man kan då försöka klura ut var man gjorde fel någonstans och lära sig av det.

Varje ruta på schackbrädet har ett eget namn. Om du någon gång har spelat "Sänka Skepp" så vet du hur det går till. Oftast har schackbrädena siffror och bokstäver som står angivna på kanten av brädet.

Raderna har in siffra och linjerna en bokstav (se bilden). För att se vad en ruta heter så ska man kombinera den horisontella raden som rutan finns på med den vertikala linjen som samma ruta finns på.

Det finns flera olika sätt att skriva dragen på, men det som är enklast och är att man skriver/läser "pjäsen X flyttas till fältet X" alltså pjäsens första bokstav följt av namnet på det fält den ska flytta till. Alltså noteras till exempel "Springare går till a6" med "Sa6".

Pjäserna skriver man alltså med dens namns första bokstav, förutom bönderna, där man bara skriver rutan den flyttas till:

Bonde
Springare
Löpare
Torn
Dam
Kung
Ingenting
S
L
T
D
K

Du ska skriva pjäsens första bokstav med en stor bokstav och rutan den flyttar till med liten bokstav.

Om du har två pjäser av samma sort som kan gå till samma fält (vanligtvis Springare eller Torn) så ska du också skriva från vilken fält pjäsen kommer ifrån. Alltså, till exempel:
"Sbd2" betyder "Springaren på b1 går till d2". Och det kan vara nödvändigt att du skriver så om du också har en Springare på f3 eller b3 som också kunde ha gått dit. Och för att krångla till det ytterligare ;-): Om du har en Springare på b1 och en annan på b3 så måste du skriva "S1d2" eftersom båda springarna står på b-linjen och kan gå till den rutan.

När man tar en annan pjäs brukar man oftast skriva ett "x" emellan pjäsbokstaven och rutan den tar/går till. Alltså, till exempel "Sxf3" om du med din Springare slår en motståndarpjäs som står på fältet f3.

Och när en bonde slår en annan pjäs eller bonde så skriver man även från vilken linje den kommer, alltså "exd4" ("en bonde på e3 slår en pjäs eller en annan bonde på d4".

Numrera också dragen när du skriver. När man säger att man har spelat "ett drag" så har båda spelarna flyttat varsin pjäs.

När man skriver dragen kan det alltså se ut så här
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 och så vidare...

Du kan prova genom att sätta dig vid schackbrädet och spela igenom det här partiet, för att se hur det fungerar:

Shirov,A (2751) - Van Wely,L (2646)
Amber Rapidplay Monaco MNC, 21.03.2000

1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Le3 e6 7.g4 e5 8.Sf5 g6 9.g5 gxf5 10.exf5 d5 11.gxf6 d4 12.Lc4 Dc7 13.Dd3 dxe3 14.0-0-0 exf2 15.Lxf7+ Kxf7 16.Dd5+ Kxf6 17.Se4+ Ke7 18.Sd6 Lh6+ 19.Kb1 Kf6 20.Thf1 Tf8 21.Txf2 Sc6 22.Dc4 Lf4 23.Txf4 exf4 24.Dc3+ Kg5 25.Tg1+ Kh4 26.Df3 1-0

[vidare]