Schack-klockan - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Schack-klockan

När man spelar i turneringar och tävlar i schack så använder man en schack-klocka. Det är för att spelarna inte ska kunna hålla på med ett parti så länge som helst och de andra spelarna som slutar sitt parti fort slipper vänta så länge. Det är också mycket roligare att ha lite tidspress på sig när man blir lite erfarnare. Om det är en bra och en dålig spelare som spelar mot varandra så kan ju den duktiga spelaren ha mycket mindre tid och vips så har den dåligare spelaren chans att vinna!

Alltid när man spelar schack på Internet så används en klocka, tiden varierar. Det vanligaste är dock korta partier som 5 minuter till exempel. När man spelar på nätet sköts klockan automatiskt, så fort man gör sitt drag ställs klockan om så man slipper tänka på det.

Här uppe ser du en schack-klocka. Båda spelarna har varsin liten klocka som visar den egna tiden. Ovanpå klockan finns det två knappar eller en lång kläpp eller vad man ska kalla den som går längs hela klockan. Den fungerar som en gungbräda ungefär. När den ena spelaren trycker ner sin del så åker den andras upp och så går den andra spelarens tid. När han har gjort sitt drag så trycker han ner sin knapp eller sida av kläppen och den första spelarens tid går. Efter varje drag gäller det att trycka på sin sida så den andras tid går.

Regler att tänka på med klockan:

  • Man måste ställa om klockan med samma hand som man flyttar sin pjäs.
  • Svart väljer på vilken sida klockan ska stå, (eftersom det är fördel om man har klockan på den sida man har handen man flyttar pjäserna med, det går snabbare då.)

[vidare]