Information om mästerskapet

Från TurneringsWiki
Hoppa till: navigering, sök


Stort tack till Vilhelm och Asvo, som lade grunden till detta Mästerskap och CAQUELAQ som drivit det vidare från starten. Utan deras hårda arbete skulle inte den här turneringen finnas till. Tusen tack!!


Innehåll

Klasstillhörighet

Deltagarna är indelade i 5 klasser baserat på föregående mästerskap eller deras ratingtal - Klass A, B, C, D och E. De starkaste spelarna hör hemma i Klass A. För nya spelare i detta mästerskap seedas man in i en klass efter sin rating vid anmälningstillfället.

De som placerar sig på första och andra plats i respektive grupp kommer till nästa mästerskap att få avancera en klass uppåt, medan de två sista kommer att gå ner en klass. De bäst placerade i gruppspelet går också vidare till att spela semifinal om titeln "klassmästare".

De som inte har deltagit i ett tidigare IM och därför inte har någon klasstillhörighet, kommer att seedas in efter sin rating.


Fram till IM 8 såg klassindelningen ut så här:

 • Klass A..........rating 2700 och uppåt
 • Klass B..........rating 2400 - 2699
 • Klass C..........rating 2200 - 2399 ===DETTA HAR SLUTAT ATT GÄLLA===
 • Klass D..........rating 2000 - 2199
 • Klass E..........rating upp till 1999


Från och med IM 9 ändrades ratinggränserna till:

 • Klass A..........rating 3000 och uppåt
 • Klass B..........rating 2700 - 2999
 • Klass C..........rating 2400 - 2699 ===DETTA GÄLLER===
 • Klass D..........rating 2100 - 2399
 • Klass E..........rating upp till 2099

Förutsättningar för deltagare

 1. För att delta måste du ha spelat minst 20 rankingbaserade partier.
 2. Din anmälan är bindande, så anmäl dig bara om du kommer att ha tid att delta.
 3. Alla hjälpmedel är tillåtna.
 4. Alla partier spelas rankat.
 5. Tidsbegränsningen är 30-dagars, vilket innebär att varje spelare har 30 dagar på sig att slutföra hela partiet.
  • Exakt hur lång tid mästerskapet kommer ta att slutföra går inte att förutsäga, men den effektiva speltiden är maximalt 6 månader (tre omgångar där varje omgång tar max 2 månader, se nedan).
 6. Särskiljning tillämpas endast på de placeringar som rör avancemang inom Mästerskapet samt upp- och nedflyttning till nästa mästerskap. Övriga delade placeringar särskiljs ej. Följande särskiljningsregler gäller genomgående när två eller flera spelare hamnar på samma poäng:
  1. Inbördes möte
  2. Bästa resultat mot övriga spelare i den ordning de placerat sig.
  3. Flest antal vinster
  4. Den som för de svarta pjäserna enl. §1 vinner
  5. Tidigare var det "I sista hand tillgripes lottning". Men jag tycker inte om att slumpen ska avgöra en spelares öde när han kämpat så hårt. Därför tillämpar jag nu en praxis att alla spelare som inte kan särskiljas kommer att tillåtas gå vidare.

Mästerskapets genomförande

När alla har anmält sig och anmälningstiden gått ut så delas deltagarna upp i 5 klasser, A , B, C, D och E, efter förra mästerskapets klasstillhörighet samt seedning för nya deltagare.

Steg 1 - Gruppspel

Varje klass delas in i delgrupper om 9 spelare vardera så långt det är möjligt - beroende på deltagarantalet kan korrigeringar bli nödvändiga. Här spelas första omgången - alla möter alla inom delgrupperna.

De som kommer på 1:a resp. 2:a plats i varje delgrupp kvalificerar sig till steg 2, klassemifinal, samt får spela i klassen ovanför under nästa mästerskap. De två sämst placerade i varje grupp flyttas ned till närmast underliggande klass till nästa mästerskap.

Steg 2 - Semifinal

De som har kvalificerat sig i gruppspelet delas in i 2 eller fler semifinalgrupper för varje klass (beroende på antal deltagare) och möter alla inom sin grupp.

De två högst placerade ur respektive semifinalgrupp kvalificerar sig till Steg 3 - Finalen.

Steg 3 - Final

De som kvalificerat sig till final möter varandra och vinnaren i respektive klassfinal koras till klassmästare. Observera att finalerna spelas dubbelrondiga och att särskiljning av delade placeringar EJ förekommer enligt ovan. Vinnaren i Klass A koras till sO Mästare och hamnar i historieböckerna som Mästerskapets Mästare!

Personliga verktyg