Du måste logga in för att komma åt denna sida!

Schack spelas på ett bräde som består av 8 x 8 fält (rutor), och är ett s.k. brädspel.

Det spelas av två spelare som har varsin egen "armé" som består av pjäser att styra. Spelarna gör vartannat drag och man måste göra ett drag när man är på tur. Att göra ett drag innebär att man flyttar en av sina pjäser från ett fält till ett annat.

Till höger ser du ett schackbräde utan pjäser. Det är 64 fält som är färgade svarta och vita. (Fälten kallas svarta och vita även om de flesta schackbräden har den färg, eller liknande, som du kan se till höger.) De vågräta raderna av fält (från vänster till höger eller tvärtom) kallas för rader och de lodräta (nerifrån och upp eller tvärt om) kallas linjer. Var ändå noga med att lägga brädet så att du har ett vitt fält längst ner till höger om vardera spelaren. Har du bokstäver och siffror på brädeskanten så ska vits pjäser stå på rad 1 och 2 och svarts pjäser på rad 7 och 8.

Böcker, spel, på nätet.

Jeremy Silman: Amerikansk schackspelare (internationell mästare) som har författad många böcker om schack. Bl.a. "How to reassess your Chess" och "The Amateur's Mind - Turning chess misconceptions into chess mastery". Anledningen till detta är, att offer är sällsynta, men när de fungerar så är de mycket estetiskt tilltalande och alla vill vi väl någon gång genomföra ett lyckat damoffer, alla offers Wimbledon. Detta offer rankas som det förnämsta, då damen är den starkaste pjäsen och att man utan den i vanliga fall skulle förlora på direkten. detta är alla offers charm, de strider mot materiell logik! Jag offrar ett torn (5 bönder styvt räknat, ½ dam, två lätta pjäser) och gör matt och vinner trots att jag har färre pjäser.