Så går pjäserna - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Pjäserna 

Här finns alla pjäser som man spelar med. De förklarande bilderna fungerar så att pjäsen kan får flyttas via de oranga linjerna till fälten med röda stjärnor. OBS! Ingen pjäs (förutom Springaren, se nedan) får hoppa över någon annan.

Kungen är den viktigaste pjäsen -- eftersom att de går ut på att fånga motståndarens kung. Den kan endast röra sig en ruta åt vilket håll som helst. Men kom ihåg: Bara en ruta.

Damen är den starkaste pjäsen -- eftersom den har störst rörlighet. Den kan både flytta sig rakt, åt vilket håll som helst. Eller diagonalt, åt vilket håll som helst. Damen brukar man alltid flytta försiktigt i början av spelet och ofta inte alls eftersom risken är stor att den kan bli fångad nar det finns så många pjäser kvar.

Tornet är därnäst den starkaste pjäsen. Det kan röra sig rakt framåt och bakåt, rakt åt höger och rakt åt vänster, hur långt som helst. 

Löparen röra sig diagonalt, alltså "snett" åt vilket håll som helst.
Båda spelarna har två löpare var när de börjar varav den ena bara får gå på vita fält och den andra bara går på svarta. Så i början kan man, för att vara saker på att man går rätt, alltid kontrollera att löparen hamnar på en ruta med samma färg som den kom ifrån.

Springaren (hästen) är nog den knepigaste pjäsen, både att flytta och att forklara hur man flyttar :-) Men tänk dig att springaren flyttar som ett "L": Två steg rakt åt något håll och sedan ett rakt åt sidan.
Hm, svårt?! Kolla bilden noga. Springaren får hoppa över pjäser så länge det inte står någon annan pjäs på den ruta den hoppar till.

Bonden är den enklaste och minst värdefulla pjäsen på brädet. (På schackspråk talar man ibland om "pjäserna" och menar då alla andra utom bönderna.) Men ju längre man kommer i ett parti desto starkare och mer avgörande för vem som ska vinna blir bönderna. (Någon har kallat bönderna för "schackspelets själ".)
Bonden får bara flyttas rakt framåt och aldrig bakåt. Första gången en bonde ska flyttas kan du välja mellan om den ska flytta ett eller två steg. När den väl är flyttad en gång får den sedan bara flyttas ett steg framåt i taget.
När bonden tar en annan bonde eller pjäs så gör den inte som de övriga. De andra pjäserna tar som dom går: Om det till exempel står en svart bonde eller pjäs inom räckvidd för ett vitt torn utan hinder emellan, då kan tornet ta den genom att ställa sig på den bondens eller pjäsens ruta och plocka bort den från brädet. Men när en bonde ska ta då får den bara ta den motståndarbonde eller -pjäs som står ett steg diagonalt (på det närmaste fältet "snett" till höger eller vänster direkt framför sig själv.

Men det finns ett undantag här: Så kallad En-passant, läs om den under [specialdrag].

[tillbaka]