Tips 5 - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Tips 5

Utveckla dig snabbt och klokt i öppningen
Tid är en väldigt viktig faktor i schack. Den spelare vars pjäser är redo för ”action” tidigare än motståndarens kommer att vara den som tidigast får kontroll över spelets fortsättning. Om du vill bli en bättre spelare måste du kunna utveckla dina pjäser till strategiskt bra rutor, och att göra det snabbt.

Många oerfarna spelare tycker om att flytta flera bönder i början av partiet för att kontrollera så mycket utrymme som möjligt på brädet. Problemet är att man inte kan vinna ett parti med bara bönder! Eftersom springare, löpare, torn och dam kan flytta mycket längre än bönderna (och även hota mer avlägsna mål) så är det bäst att först flytta ut de lätta pjäserna och därefter de tunga efter att du bara har flyttat så många bönder som är nödvändigt för att de ska komma ut (kunna utvecklas) och samtidigt inte riskeras bli bortmotade av motståndarens bönder. Efter att pjäserna är utvecklade så är det också mycket enklare att se vilka bönder som ska flyttas för att uppfylla din spelplan.

Det är frestande att flytta ut damen tidigt i partiet eftersom det är den starkaste pjäsen av alla. Men oftast kan då din motståndare jaga undan den genom att hota med mindre värdefulla pjäser, och kanske då också få utveckla sig till på köpet. Risken är också stor att damen kan bli instängd och slagen när motståndaren har så många pjäser på brädet samtidigt om du flyttar ut den för tidigt.

Istället för att bara planlöst flytta ut dina pjäser: Försök att avgöra vilken den bästa rutan är för varje pjäs. Flytta sedan pjäsen till den rutan i så få drag som möjligt. Det kan kosta dig många onödiga drag (mycket tid!) om du upptäcker att du inte har pjäsen där du vill ha den, senare i partiet. En grundregel i öppningen är också: Flytta varje pjäs, helst bara en gång, tills utvecklingen är färdig.