Tips 10 - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Tips 10

Var alltid på din vakt
Det finns en benägenhet hos spelare att slappna så fort de har kommit fram till en bra ställning, eller att ge upp hoppet om deras ställning är väldigt dålig. De här attityderna är naturliga, och båda leder till dåliga resultat.

Många spelare – till och med världsmästare – när de spelare, och har en vinnande ställning förlorar ibland, eftersom de slappnar av för tidigt. Även de bästa ställningar vinner inte av sig själva; du måste bjuda till själv! I nästan alla positioner så har den ”förlorande” spelaren fortfarande möjligheten att åstadkomma hot. Den ”vinnande” spelaren måste då vara alert nog för att undvika dem.

Tips: Om du har en bättre ställning, se upp! Ett slarvigt drag kan kasta bort hela din ställning som du antagligen kämpat för att komma fram till. Även när du tänker ut de vinnande planerna måste du hålla utkik efter motståndarens planer.

Motsatt; om du har en dålig ställning, ge inte upp! Fortsätt att göra starka drag och försök att komplicera ställningen för din motståndare så mycket som möjligt. Om din motståndare gör ett feldrag har du då chansen att jobba dig tillbaka in i partiet igen. Kom ihåg: Så länge det finns liv finns det hopp!

Oavsett vilken ställning du har framför dig, var på din vakt. Lite av det där extra tänkandet kan löna sig mycket.

DIAGRAM LTänk dig att du spelar ställningen ovan. Du har som du kan se ett lätt vunnet parti – eftersom du har fyra bönder mer. Men vit flyttade just sin springare till e5 (Se5). Det ser kanske lite konstigt ut, eftersom du kan ta hans springare med din dam eller springare.

Men titta igen. Slappna inte av! Det kan vara lätt hänt när det ser ut som om du kan vinna så lätt. Om du tog vits springare med din, vad skulle då bli motståndarens nästa drag? (Det är en riktigt klurig en!)