[Tillbaka till JSM-sidan]

Information till deltagarna i Junior-SM

Om mästerskapet

SSKK och schackOnline hälsar samtliga deltagare välkomna till JSM i korr 2008!

Startdatum. Mästerskapet startar onsdagen den 30 april 2008 med två förgrupper.

Spelsätt. Partierna spelas på schackOnlines schackserver. Samtliga deltagare får ett separat mail med uppgifter om inloggning m.m. innan start.

Betänketid. Betänketiden är 30 dagar per 10 drag. Överskrids betänketiden förloras partiet genast.

Spelledighet. Samtliga deltagare får 30 dagars extra betänketid vid starten av partiet som kan utnyttjas för spelledighet. Vid längre spelledighet, mer än 7 dagar, ska du meddela turneringsledaren.

Kvalificering. De tre främsta i varje grupp och den bästa fyran går till final. För särskiljning se http://www.schack.se/SSKK/rules/ssr.html (längst ner på sidan). Om två spelare inte kan särskiljas går båda till final.

Gruppindelning. Här ser du gruppindelningen: http://schackonline.com/jsm/

Resultat. Turneringen kommer att kunna följas på schackOnlines hemsida http://schackonline.com/ och SSKKs hemsida www.schack.se/sskk/.

Frågor ? Kontakta turneringsledare Jonas Dahlgren om du har frågor kring reglerna eller om det dyker upp några andra problem. Har du frågor av mer teknisk natur vad gäller schackserverns funktion kan du kontakta Erik Cederlöf (adresser hittas i välkomstmejlet!).

LYCKA TILL på vägen till mästerskapstiteln önskar SSKK och schackOnline!

Jonas Dahlgren (SSKK) och Erik Cederlöf (schackOnline)

 

Om att spela på schackOnline

Att spela korrschack på server, till skillnad från e-post, är mycket smidigt.
schackOnlines server fungerar som så, att du går till http://schackonline.com och knappar in det användarnamn och lösenord du får/har fått med e-post, och klickar på "Logga in"-knappen. Sidan som nu kommer fram kallas "Mina partier", och när Junior-SM startar, kommer här en lista på alla dina partier upp. I listan ser du hur lång betänketid du och din motståndare har kvar, när det senaste draget är gjort, liksom vems tur det är att göra nästa drag.

När du ska göra ett drag i ett av dina partier klickar du på partiet i listan och får då upp brädet. För att göra ett drag, klickar du helt enkelt på pjäsen du vill flytta en gång (så att den markeras med gul färg), och sedan ett klick på rutan dit du vill flytta pjäsen.

Det finns några specialdrag som utförs på följande sätt:

Rockad

När du ska göra rockad är det kungen du ska flytta två steg åt sidan. Tornet flyttas automatiskt. http://schackonline.com/wiki/index.php/Rockad

En-passant

För att göra en-passant flyttar du bonden till den ruta den ska till. Motståndarens bonde tas då automatiskt bort från brädet. http://schackonline.com/wiki/index.php/En-passant

Promovering

När en av dina bönder kommer ner till sista raden så kommer det automatiskt upp en ruta, där du kan välja vilken pjäs du vill promovera din bonde till.

Om felrapportering

schackOnlines server kan schackreglerna, och hindrar felaktiga drag från att utföras. I vissa sällsynta fall kan det hända att en pjäs hoppar fel, och då är det viktigt att du som spelare (oavsett vem som gjorde feldraget) skickar en felrapportering till Erik, och inte gör ytterligare drag i partiet innan felet är åtgärdat. En felrapportering görs smidigast med Felrapporteringslänken som hittas under brädet vid varje parti, eller i ett mejl till erik@pambu.com! Men som sagt, det bör inte behövas.