Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Französisch ... richtig gespielt Ein Leben lang Französisch
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Författare Meddelande
knightrider
Moderator
#61 Skrivet: 23 Jul 2017 23:06

Citerar: G_arvid, #87:
Är det inte samma problem med det draget?


Ja, i viss mån. Men jag tycker att det ger vit bättre möjlighet att styra spelet.


LNO1
Medlem
#62 Skrivet: 23 Jul 2017 23:21 - Redigerad av: LNO1

Citerar: knightrider, #52:
Chansen att få möta den öppningen som vit är väl numer ytterst begränsad?

Kanske i korr och i yttersta världeliten, men nu har ju Caruana spelat den några ggr så vem vet? Hursomhelst är den fortfarande oerhört populär på klubbnivå. Bland namnen som spelat franskt innevarande sommar syns: So, Caruana, Grischuck, Jobava, Ivanchuck (förstås, han spelar ju verkligen allt). Några har varit snabbpartier men med mycket höga insatser, så öppningen är inte glömd. Bland gångna tiders hjältar så minns vi Korchnoi.


Vert
Medlem
#63 Skrivet: 24 Jul 2017 14:38

Ja, franskt förekommer helt klart bland oss glada amatörer. Jag kan på rak arm erinra mig två franska partier som jag har spelat sedan årsskiftet, varav det ena i 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Sc6 och det andra i 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Lb4. Intressanta partier, båda två, och jag spelar gärna vit mot franskt just därför att partierna blir så intressanta.

LNO1
Medlem
#64 Skrivet: 24 Jul 2017 16:56 - Redigerad av: LNO1

Citerar: Vert, #63:
och jag spelar gärna vit mot franskt just därför att partierna blir så intressanta.

Trevligt! Jag kan rekommendera dig att prova på den som svart också, det kan bli ruggigt spännande emellanåt, men inte sällan får man försvara sig som svart från ett häftigt angrepp på kungsflygeln. Ibland händer det också att man som svart får den enorma lyxen att rockera kort men inte sällan får man stanna med Kungen i centrum. Jag kan ju se av dina partiexempel att du spelar det rekommenderade 3.Sc3 vilket gör att du kan välja att gå in i McCutcheon som vit om tillfälle bjuds. Även Winavern är ju väldigt skoj och intressant. Framskjutningsvarianten ställer svart inför andra problem än vad som föreligger i klassiskt franskt med 3... Sf6 eller med 3... Lb4. I framskjutningsvarianten kan spelet bli och blir ofta låst, speciellt när svart väljer c4-varianten mot a3. Men som Morphy en gång sa: Ett slutet spel kan alltid öppnas! Inget av det ovanämnda gäller dock i Milner-Barrygambiten i framskjutningsvarianten. Vit går på tokattack redan från start och vissa förstärkningar har kommit i den varianten.

En klubbkamrat till mig sade sig ha stora problem med avbytesvarianten eftersom spelet blev så oerhört tråkigt. Men det är bara att byta inställning på den punkten och precis som en annan klubbkamrat sade till mig: - Jag blir glad varje gång vit spelar avbytesvarianten, då vet jag att jag har uppnått mitt mål som svart, jag har utjämnat. Som vi har kunnat utläsa av statistiken var hans utsaga riktig eftersom svart ligger t.o.m på ett litet plus i den varianten. I första upplagan sade sig Watson, om jag inte minns fel att han inte hade tappat ens en halva mot avbytesvarianten. Om det är någon som har den första upplagan av "Play the french" får han gärna kontrollera min uppgift, jag kan minnas fel. Jag kan även trösta hugade svartspelare med att avbytesvarianten inte är speciellt vanlig så fort du kommer upp lite i nivåerna.

Åsikten att svart inte ska få nytta av sina teorikunskaper kan ju vara relevant, men att för alltid undvika teori kan man nog inte om man vill utvecklas som spelare. Man kan ju fråga sig hur man ska bära sig åt för att undvika teori i de vanligaste 1.e4 - öppningarna? Vi har ju hela e5 och c5 -komplexet att ta hänsyn till och nu har ju Caro-Kan även den börjat bli mer teoristinn. Man får då nog ta ett rationellt beslut och börja spela system som vit istället.


MalmöLeif
Medlem
#65 Skrivet: 24 Jul 2017 17:32

Välkomna att ansluta er till min turnering Fransk öppning!

LNO1
Medlem
#66 Skrivet: 25 Jul 2017 10:34

[Event "Paris GCT rapid"]
[Site "Paris"]
[Date "2017.06.23"]
[Round "7"]
[White "Grischuk, Alexander"]
[Black "Caruana, Fabiano"]
[Result "1-0"]
[ECO "C11"]
[WhiteElo "2761"]
[BlackElo "2808"]
[PlyCount "75"]
[EventDate "2017.06.21"]
[EventType "tourn (rapid)"]
[EventRounds "9"]
[EventCountry "FRA"]
[EventCategory "22"]
[SourceDate "2017.06.28"]sture_lindberg
Medlem
#67 Skrivet: 25 Jul 2017 18:29

Citerar: LNO1, #64:
men att för alltid undvika teori kan man nog inte om man vill utvecklas som spelare.


Man undviker ingen teori om man väljer avbytesvarianten.

Utan då spelar man just avbytesvarianten.En variant bland många andra.

Däremot ger man inte de som är specialister på övriga franska varianter någon fördel av deras inlärda kunskaper.

Detta är viktigt att veta.


LNO1
Medlem
#68 Skrivet: 25 Jul 2017 18:42

Citerar: sture_lindberg, #67:
Däremot ger man inte de som är specialister på övriga franska varianter någon fördel av deras inlärda kunskaper.

Om man specialiserar sig på framskjutningsvarianten i stället, t.ex Milner-Barry, då menar du att man inte har samma typ av fördel?


sture_lindberg
Medlem
#69 Skrivet: 25 Jul 2017 18:49

Citerar: LNO1, #68:
Om man specialiserar sig på framskjutningsvarianten i stället, t.ex Milner-Barry, då menar du att man inte har samma typ av fördel?

Nej då finnes det ju flera alternativa svarsdrag för svart..Mera än det finns i avbytesvarianten.Där det är VIT som har bollen.


Vert
Medlem
#70 Skrivet: 25 Jul 2017 19:02

Detta är ju en viktig poäng som finns i alla öppningar. Om jag spelar 1. e4 så gör jag det första valet, på så sätt att jag väljer bort alla 1. d4-öppningar. Därefter går emellertid "turen" att välja öppning över till svart, som kanske väljer 1...e5, 1...c5 eller 1...e6. Om vi antar att svart väljer 1...e6 så blir det vits tur att, inom franskt, välja variant. Vit kan välja t.ex. 2. d3 eller 2. d4 och på så sätt diktera villkoren i någon mån.

Efter 2. d4 d5 uppstår nästa möjlighet för vit att välja inriktning på partiet. Om vit spelar 3. e5 så sätter hen en viss prägel, och detsamma gäller om vit spelar 3. exd5. Efter 3. e5 kan svart dock fortfarande välja variant på några olika sätt; oftast spelar man ju ...Sc6, ...Db6 och ...Ld7, men beroende på vilken ordning man spelar dragen (och om man låter bli att spela något av dragen) så kan man ju som svart fortfarande påverka variantvalet och "sätta agendan".

Efter 3. Sc3 så ligger ju valet mellan 3...Lb4, 3...Sf6 och 3...dxe4 hos svart, i samtliga fall med helt olika ställningstyper, så i någon mån stämmer det ju att svart kanske har en fördel efter både 3. Sc3 och 3. e5. Således blir ju 3. exd5 ett drag som gör att partiet spelas på vits villkor (i större utsträckning än 3. Sc3 och 3. e5).

Å andra sidan är 3. exd5 i stort sett helt harmlöst ur teoretisk synpunkt (om än inte nödvändigtvis ur praktisk dito; en spelare som är bekväm med ställningarna kan säkert sätta press på svart), men samtidigt kan detsamma sägas om många varianter i franskt. Jag tror t.ex. inte att vit kan hoppas på fördel efter vare sig 3. Sc3 Sf6 4. e5 Sfd7 eller 3. Sc3 Sf6 4. Lg5 Lb4, och om man ändå inte får någon fördel av de mest kritiska varianterna så kan man ju lika gärna spela 3. exd5.

Som helhet tycker jag ändå resonemanget om att inte ge svart någon glädje av sina teorikunskaper är rimligt, åtminstone i så måtto att det efter 3. exd5 är vit som "slutgiltigt" har valt variant, men om den "fördelen" är tillräckligt stor för att uppväga det faktum att man redan i tredje draget har åstadkommit en sövande symmetrisk ställning är såklart en annan fråga.


sture_lindberg
Medlem
#71 Skrivet: 25 Jul 2017 19:16 - Redigerad av: sture_lindberg

Citerar: Vert, #70:
Som helhet tycker jag ändå resonemanget om att inte ge svart någon glädje av sina teorikunskaper är rimligt, åtminstone i så måtto att det efter 3. exd5 är vit som "slutgiltigt" har valt variant, men om den "fördelen" är tillräckligt stor för att uppväga det faktum att man redan i tredje draget har åstadkommit en sövande symmetrisk ställning är såklart en annan fråga.


Bra sammanfattning detta det sista du skrev.
Jag vill bara tillägga en sak..Det behöver inte alls bli någon sövande ställning..Själv gör jag ofta ett tidigt c4 och får både ett agressivt och bra spel..jag har slagit många spelare som har över 1900 i rating på detta sätt.har själv 1770.

Och en annan fördel med avbytesvarianten är ju att jag är på "min mammas gata",att jag är van vid denna spelstil/ställning alltså.. En nog så viktig del i schack.


LNO1
Medlem
#72 Skrivet: 25 Jul 2017 19:16

Citerar: sture_lindberg, #69:
Nej då finnes det ju flera alternativa svarsdrag för svart..Mera än det finns i avbytesvarianten.

Nej det ska det inte göra, men jag får återkomma senare med en mer utförlig redovisning av sakförhållandena där, nu är jag nämligen upptagen med en avtalad schackanalys.


sture_lindberg
Medlem
#73 Skrivet: 25 Jul 2017 19:19

Citerar: LNO1, #72:
med en avtalad schackanalys.

Inte behöver du visa mej något som jag redan vet..Och jag vill inte läsa mera statistik.


Spedicken
Medlem
#74 Skrivet: 25 Jul 2017 20:27 - Redigerad av: Spedicken

Jag velar fram och tillbaka mellan öppningarna som svart mot 1.e4, oftast återkommer jag till franskt. Är lite allergisk mot långa teorivarianter, så jag har utvecklat en egen liten fransk öppningsrepertoar där vit oftast blir överraskad och börjar tänka och därmed har jag nått mitt mål. Enda dåliga med Franskt är avbytesvarianten som får räknas till anti-schack, ungefär lika spelförstörande som att punktmarkera någon i handboll.

sture_lindberg
Medlem
#75 Skrivet: 25 Jul 2017 21:02

Citerar: Spedicken, #74:
Enda dåliga med Franskt är avbytesvarianten som får räknas till anti-schack, ungefär lika spelförstörande som att punktmarkera någon i handboll.

Den sabbar svartspelarens förkunskaper.Mycket riktigt


absintum4
Medlem
#76 Skrivet: 25 Jul 2017 21:08

Enligt Jonny Hector och även mig motförsvaret.

Spedicken
Medlem
#77 Skrivet: 25 Jul 2017 21:33

Citerar: sture_lindberg, #75:
Den sabbar svartspelarens förkunskaper.Mycket riktigt

Det behöver det inte göra, svart är nog påläst på den teorin också, bara att det mynnar ut till tråkigt remispel.


sture_lindberg
Medlem
#78 Skrivet: 25 Jul 2017 21:34 - Redigerad av: sture_lindberg

Citerar: Spedicken, #77:
svart är nog påläst på den teorin ocks

Det vet vi väl knappast något om ?

Och med ett tidigt c4 från vit så blir det inget tråkigt spel.jag lovar .


LNO1
Medlem
#79 Skrivet: 25 Jul 2017 21:54 - Redigerad av: LNO1

Citerar: Spedicken, #77:
Det behöver det inte göra, svart är nog påläst på den teorin också, bara att det mynnar ut till tråkigt remispel.

Det måste vara ett riktigt följdargument.
Citerar: sture_lindberg, #78:
Det vet vi väl knappast något om ?

Jomen du säger ju att du vet att svart inte är påläst på den. Naturligtvis har Spedicken helt rätt i denna fråga. Nu får jag ju inte hänvisa till majoriteten eftersom Sture tycks tycka att det är en dygd i sig att gå emot strömmen. Man kan ju heller inte hänvisa till auktoriteter för då tänker man inte självständigt, statistik tycker han heller inte om så den vägen är blockerad så vi kan väl bara vänta och se om han någon gång kunde skriva ner frasen: - jag kan förstå det argumentet men... eller något liknande.


LNO1
Medlem
#80 Skrivet: 25 Jul 2017 21:58

Citerar: sture_lindberg, #78:
Och med ett tidigt c4 från vit så blir det inget tråkigt spel.jag lovar .

Ge mig ett enda skäl till varför svart inte skulle ha tittat på c4? Jag har spelat massor av franskt och minns att så fort jag mötte c4 så var det direkt hem till Watsons play the french efter partiet. Därmed brakar ju hela din tes om att svart inte skulle ha kollat på avbytesvarianten,


LNO1
Medlem
#81 Skrivet: 25 Jul 2017 22:07

Citerar: Vert, #70:
om än inte nödvändigtvis ur praktisk dito; en spelare som är bekväm med ställningarna kan säkert sätta press på svart)

Jag tror faktiskt det mer är en fråga om skillnad i spelstyrka då men det ska jag låta vara osagt.


Spedicken
Medlem
#82 Skrivet: 25 Jul 2017 22:24

Citerar: sture_lindberg, #78:
Det vet vi väl knappast något om ?

Och med ett tidigt c4 från vit så blir det inget tråkigt spel.jag lovar .

Studerar man franskt läser man naturligtvis på om avbytesvarianten, varför skulle man strunta i den? Det är faktiskt den variant jag möter oftast när jag spelar 1...e6. Att vit spelar c4 i den varianten är inte fullt lika vanligt, men blir inte så mycket mer underhållande för det.


Spedicken
Medlem
#83 Skrivet: 25 Jul 2017 22:27

Jag minns ett parti där Nakamura spelade franskt och fick naturligtvis möta avbytesvarianten. Han svarade Dxd5, vilket är en mindre bra variant av Skandinaviskt, låser in vitfältslöparen för svart, men åtminstone blev det mer upphetsande än exd5.

sture_lindberg
Medlem
#84 Skrivet: 25 Jul 2017 22:54

Citerar: LNO1, #80:
Därmed brakar ju hela din tes om att svart inte skulle ha kollat på avbytesvarianten,

Vad vet du om det ? bara för att någon pluggat in några franska varianter så är det väl ingen garanti för att han även lärt sig avbytesvarianten ?

Vilket konstigt påstående du gör.


sture_lindberg
Medlem
#85 Skrivet: 25 Jul 2017 22:57

Citerar: Spedicken, #82:
men blir inte så mycket mer underhållande för det.

Jo det blir det..I alla fall för vitspelaren. Om man kan den öppningen vill säga.


Gugubben
Medlem
#86 Skrivet: 25 Jul 2017 23:01

Vi kanske skulle kunna lämna avbytesvarianten nu så jag får möjlighet att lära mig mer om de andra varianterna, och då gärna skarpa varianter. De oklara varianterna är också intressanta.

sture_lindberg
Medlem
#87 Skrivet: 25 Jul 2017 23:03 - Redigerad av: sture_lindberg

Jo gör gärna det,plugga in alla franska varianter.

Och så kommer det någon och gör avbytesvarianten och då är all inlärning till ingen nytta alls


Gugubben
Medlem
#88 Skrivet: 25 Jul 2017 23:10

Sture, varför håller du dig inte till Din tråd om franskt? Och kanske borde du kallat din tråd för : avbytesvarianten i franskt
Det blir lite träligt med upprepning om avbytesvariantens fräsande egenskaper.


sture_lindberg
Medlem
#89 Skrivet: 25 Jul 2017 23:16 - Redigerad av: sture_lindberg

DEn andra tråden är INTE min tråd..

Och får inte avbytesvarianten benämnas i denna tråd menar du ?

Förbud mot det ?


Gugubben
Medlem
#90 Skrivet: 25 Jul 2017 23:22

Ditt tjat om avbytesvariantens fördelar har för länge sedan blivit påfrestande. Och det tar utrymme, energi och tid från de mer intressanta varianterna.
Jag tänkte mer att du kanske kunde starta en egen tråd som handlar om avbytesvarianten i franskt. Jag uttryckte mig lite otydlig, om trådskapare och ber om ursäkt för det.


<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006