Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Französisch ... richtig gespielt Ein Leben lang Französisch
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Författare Meddelande
PeterTrsavec
Medlem
#1 Skrivet: 19 Jul 2017 21:28

Skapar en ny tråd kring Franskt. Jag har fördjupat mig kring Franskt under en längre tid. Inhandlat böcker kring öppningen. I dagsläget har jag följande böcker:

Play the French 4:editon av Watson

Playing the French av Aagaard

The even more flexibel French av Moskalenko

Französisch richtig gespielt av Uhlman

Som jag skrev ovan har jag suttit i många timmar och fördjupat mig i öppningen och det har gett oerhört mycket, förståelse för vissa drag i vissa ställningar, att Franskt faktiskt är en väldigt dynmaisk öppning, men kände i alla dessa fördjupningar och analyser, att jag vill se hur en Franskt expert spelar öppning. Så Ari Ziegler på Schackbutiken hittade denna bok och den är helt fantastisk. Skriven av en expert inom Franskt Wolfgang Uhlman. Vad kan inte vara bättre än att få ta del av partier med analyser av honom? Suttit nu i tre timmar redan och nått fram till Winawer. En variant i Franskt som jag gillar, den är dynamisk och lite utmanande. Jag tänkte lägga till ett parti från Uhlman mot Fischer 1962 Buenos Aires. Drag 21 är underbart. En taktisk finess som gör löparen på h2 passiv och ger svart bra spel.


Finns några kommentarer i partiboken som är intressanta. 21. ...g4!! ett bondeoffer för att stänga in, göra löparen på h2 passiv. 29. istället för Dc1 hade Dd2 varit mycket bättre. 30...e3+ med detta mellandrag tvingas kungen ner till g1 för slag istället för tornet.

Ett riktigt bra parti av Uhlman. Många taktiska finesser. Jag kommer lägga upp fler intressanta partier ur denna bok. En bok Fransk spelare borde ha i sin hylla. Jag är väldigt tacksam att jag hittade denna bok.


Vert
Medlem
#2 Skrivet: 19 Jul 2017 21:57 - Redigerad av: Vert

Varianten med 7. a4 och 8. Sf3 var väl Fischers specialvariant mot Winawer; jag tror mig ha sett honom spela den ett stort antal gånger. I det här partiet känns det emellertid som om det är svart som är världens bästa spelare och spelar ut en stormästarkollega ganska bekvämt. Det ser man inte varje dag!

gubbengrå
Medlem
#3 Skrivet: 20 Jul 2017 11:15

Fischer hade väl inte helt lätt att spela vit mot franskt? Han förlorade väl fler partier än detta under de förutsättningarna? Det gick väl bättre för honom, när han bemötte 1.-e6 med Kungsindiskt angrepp?

LNO1
Medlem
#4 Skrivet: 20 Jul 2017 12:02

Citerar: gubbengrå, #3:
Fischer hade väl inte helt lätt att spela vit mot franskt?

Det stämmer väl bra överens med vad jag har hört.


PeterTrsavec
Medlem
#5 Skrivet: 20 Jul 2017 13:40 - Redigerad av: PeterTrsavec

Fischer hade väldiga problem med Franskt. Han envisade med att alltid spela Sc3 och komma in i den fruktade Winawern, förlorade många partier mot Fransk specialister som Petrosian och Kortnoj.

Jag lägger upp ett till parti mellan Fischer-Uhlman. Återigen ett parti med en rad taktiska finesser.


Vad var poängen med drag 22.... g5?

Ännu ett mycket bra parti av Uhlman.


Vert
Medlem
#6 Skrivet: 20 Jul 2017 13:56 - Redigerad av: Vert

Citerar: PeterTrsavec, #5:
Han envisade med att alltid spela Sc3 och komma in i den fruktade Winawern, förlorade många partier mot Fransk specialister som Petrosian och Kortnoj.

Som gubbengrå skriver ovan tror jag inte att han alltid spelade 3. Sc3, utan även 2. d3 spelades emellanåt. Det är väl nästan i någon mån Fischer som ligger bakom att den varianten alls spelas idag...

Poängen med 22...g5 måste väl ha varit att tvinga fram en öppning av f-linjen så att de svarta tornen kan dominera ställningen. Känns som ett helt naturligt drag, och att man samtidigt öppnar framför kungen borde inte vara någon större fara med tanke på det reducerade materialet.

(Jag tog mig friheten att redigera dragföljden, som var inkorrekt på ett par ställen.)


IvarBlå2
Medlem
#7 Skrivet: 20 Jul 2017 15:57

Jag ska sluta spela Sf6 3.Sc3. Det blir sådana tråkiga ställningar att gröten fastnar i skålen Alla spelar 3e5 så jag kan glömma Maccutheonvariantensz

PeterTrsavec
Medlem
#8 Skrivet: 20 Jul 2017 16:26

Citerar: Vert, #8:
2. d3

Jo sett en hel del partier med detta drag av Fischer, men inledningsvis spelade han mycket Sc3. D3 ser man alltmer i Sicilianskt som en av huvudvarianterna. Personligen tycker jag det är svårt att spela mot d3 i Franskt, finns många uppställningar att välja mellan.

Stämmer korrekt Vert! Tornen får utrymme att agera. Jag kommer lägga upp fler partier kring just denna bok. Suttit med ex antal partier i Tarrasch där Uhlman visar hur man ställer upp för att inte vara rädd för isolanin på d5. Man lär sig oerhört mycket genom att studera partier, hur spelare spelade i olika ställningar. Många bra analyser som man får ta del av. Tror också det är nyttigt att studera diverse specialister inom diverse öppningar för att lära sig dragens betydelse i ställningarna.


Gugubben
Medlem
#9 Skrivet: 20 Jul 2017 23:28

Bra initiativ Peter Trsavec att skapa en seriös öppningstråd. Det kommer inte att bli lätt för dig att hålla nivån uppe pga mängden ovidkommande kommentarer.
Men ge inte upp, kämpa på!
Jag undviker franskt både som svart som vit. Det har bara blivit så eftersom jag specialiserat mig på andra öppningar.
De som spelar franskt som svart brukar kunna sina saker, och den fördelen är jag inte beredd att bjuda på.


LNO1
Medlem
#10 Skrivet: 21 Jul 2017 08:04

Peter har onekligen en poäng med sitt resonemang om avbytes-varianten, även här är svart troligen mer påläst, och framför allt, han har troligen spelat avbytes-varianten fler gånger än vad vit har spelat den. Om syftet från vit är att undvika fransk spelöppningsteori så får man komma ihåg att avbytes-varianten är en del av den franska spelöppningsteorin.

Vill man göra svart osäker på allvar i franskt, spela 2.De2 som är ett ovanligt men ändå inget dåligt drag. Men även här finns risken naturligtvis att svart är påläst.

Vill man verkligen slippa franskt rekommenderar jag att man spelar 1.c4 som vit


G_arvid
Medlem
#11 Skrivet: 21 Jul 2017 09:17

Citerar: LNO1, #10:
Vill man verkligen slippa franskt rekommenderar jag att man spelar 1.c4 som vit

Ja, eller kanske 1.f4... Fast för en del år sedan råkade jag ut för 1.c4, e6 2.e4 som svart. Jag spelade 2.-,d5 och frågan är då om vi spelade franskt eller engelskt. Samma ställning kan ju uppkomma efter 1.e4, e6 2.c4.
Avbytesvarianten är naturligtvis inte dålig för vit, men bör inte kunna ge svartspelaren skrämselhicka - om det inte är så att man känner sig så underlägsen att enda chansen är att överflygla motståndaren i en teorivariant.


Vert
Medlem
#12 Skrivet: 21 Jul 2017 09:42

Har - i egenskap av moderator - raderat ett stort antal inlägg, inklusive ett par av mina egna, (och redigerat något enstaka av de kvarvarande) som inte berörde franskt utan Fischer.

Syftet med denna tråd är att diskutera spelöppningen franskt. G_arvid hade en god poäng i att man borde kunna diskutera öppningen med utgångspunkt i partier oberoende av vilka som spelat partierna. Därför låter jag tråden vara öppen ett tag till i hopp om att den kan utvecklas till en givande tråd om franskt. Tråden kommer att hårdmodereras, och alla diskussioner om spelarna (i motsats till schackdragen) kommer att raderas.


PeterTrsavec
Medlem
#13 Skrivet: 21 Jul 2017 10:00

Citerar: Vert, #12:
spelöppningen franskt

Jag kommer lägga upp lite olika partier från boken där vi kan diskutera olika drag och innebörd. Genom att delge av våra kunskaper kan vi fördjupa oss i öppningen och hitta nya vägar.
Jag har kommit fram till Winawer i boken med följande drag:

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Lb4 4. e5 c5 5. a3 Lxc3 6. bxc3 Se7

7. a4
7. Dg4 där det finns en rad olika fortsättningar.
7. .... Dc7 (hamnar man i den väldigt komplexa Poisoned pawn varianten)
7. .... 0-0 (föreslår Uhlman i sin bok, jag har alltid varit rädd för detta drag då man öppnar sina kort för vit och låter denne fokusera på angreppsspelet mot den svarta kungen, men i en rad partier som jag gått genom är detta full spelbart)
7. .... cxd4 (en variant som Watson föreslår i Play the French 4:edition.


Vert
Medlem
#14 Skrivet: 21 Jul 2017 10:27 - Redigerad av: Vert

Vad jag aldrig har förstått är vad skillnaden är mellan dessa två dragföljder:

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Lb4 4. e5 c5 5. a3 Lxc3+ 6. bxc3 Se7

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 Lb4 4. e5 Se7 5. a3 Lxc3+ 6. bxc3 c5

Observera att båda dragföljderna utmynnar i samma ställning efter sex drag.

Jag tror mig veta att den förstnämnda, där man spelar 4...c5 och sedan 6...Se7, är vanligast, men i båda Uhlmann-partierna ovan spelar Uhlmann 4...Se7 och sedan 6...c5. Eftersom ...c5 är det vanligaste i fjärde draget så borde det vara mest naturligt av någon anledning, men om en franskexpert som Uhlmann spelar ...Se7 i fjärde draget borde det finnas goda argument för att göra så. En snabb titt i databasen indikerat att vit emellanåt spelar 5. Ld2 eller 5. Dg4 i båda fallen, men är någon av dessa möjligheter särskilt stark mot det ena eller andra draget?


G_arvid
Medlem
#15 Skrivet: 21 Jul 2017 11:07

Citerar: Vert, #14:
Jag tror mig veta att den förstnämnda, där man spelar 4...c5 och sedan 6...Se7, är vanligast, men i båda Uhlmann-partierna ovan spelar Uhlmann 4...Se7 och sedan 6...c5.

Eftersom båda dragföljderna spelas så beror det väl helt enkelt på hur de olika spelarna bedömer ställningarna efter 4.-,Se7 5.Dg4. Någon stor betydelse kan det inte ha. Om man vill spela 4. -c5 5.a3, Lxc3 6.bxc3, Dc7 för att besvara 7.Dg4 med 7.-,f5 kan man inte börja med 4.-Se7


Vert
Medlem
#16 Skrivet: 21 Jul 2017 13:32

Citerar: G_arvid, #15:
Eftersom båda dragföljderna spelas så beror det väl helt enkelt på hur de olika spelarna bedömer ställningarna efter 4.-,Se7 5.Dg4. Någon stor betydelse kan det inte ha. Om man vill spela 4. -c5 5.a3, Lxc3 6.bxc3, Dc7 för att besvara 7.Dg4 med 7.-,f5 kan man inte börja med 4.-Se7

Nej, det kanske inte har någon större betydelse. Å andra sidan innebär ju ditt resonemang ovan att dragföljden 4...c5 ger svart fler möjligheter; utöver de tre möjligheter som PeterTrsavec nämner i sitt inlägg #13 ovan så kan svart också spela utan ...Se7 och med ett tidigt ...Dc7 och ...f5. Kanske är den möjligheten en delförklaring till att 4...c5 är vanligare?!


Vert
Medlem
#17 Skrivet: 21 Jul 2017 13:57 - Redigerad av: Vert

Jag lovade att hitta mitt favoritparti i franskt med Uhlmann, och här kommer det. Partiet spelades i Tallinn 1977 och är, enligt min åsikt, klart sevärt. Jag har för mig att de följde en analys från någon korrschackspelare ganska länge, men att Uhlmann förstärkte jämfört med denna analys och vann.



sture_lindberg
Medlem
#18 Skrivet: 21 Jul 2017 15:37 - Redigerad av: sture_lindberg

Jag vill visa ett parti där den som spelade franskt kom ganska så illa till.




http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=10443 38


PeterTrsavec
Medlem
#19 Skrivet: 21 Jul 2017 18:00

Citerar: Vert, #17:
mitt favoritparti i franskt med Uhlmann

Ett riktigt bra parti! Finns många taktiska finesser i Franskt


PeterTrsavec
Medlem
#20 Skrivet: 21 Jul 2017 18:02

Citerar: Vert, #14:
4...Se7 och sedan 6...c5

Jag har också funderat vad skillnaden är mellan dessa två drag, men Du är nog inne på varianter kring att kunna bemöta Dg4 med ett f5.


sture_lindberg
Medlem
#21 Skrivet: 21 Jul 2017 19:02

Här kan man läsa om franskt.


https://sv.wikipedia.org/wiki/Fransk_%C3%B6ppning


greenberry
Medlem
#22 Skrivet: 22 Jul 2017 10:01

Citerar: sture_lindberg, #21:
Här kan man läsa om franskt.


Läste franska i skolan men har glömt mycket.........Så förstår inte desvärre.


G_arvid
Medlem
#23 Skrivet: 22 Jul 2017 10:02 - Redigerad av: G_arvid

Citerar: Vert, #16:
Å andra sidan innebär ju ditt resonemang ovan att dragföljden 4...c5 ger svart fler möjligheter; utöver de tre möjligheter som PeterTrsavec nämner i sitt inlägg #13 ovan så kan svart också spela utan ...Se7 och med ett tidigt ...Dc7 och ...f5.

Jag såg en video med Simon Williams som rekommenderade Se7 och menade att det kunde provocera vit till att spela 4. e5 Ne7 5. Dg4 c5 6. a3 Da5 som har dåligt rykte för vit.
Om man vill spela varianten 4.-,c5 5.a3, Lxc3 6.bxc3, Da5 7.Ld2, Da4 som John Watson analyserar i Play the French 4. kan man heller inte börja med Se7


PeterTrsavec
Medlem
#24 Skrivet: 22 Jul 2017 11:29

Citerar: G_arvid, #23:
Da4

Jag har studerat denna variant väldigt ingående och den är intressant. Följande idéer arbetar man med i denna variant av Winawer:

1) attack mot d4
2) man siktar in sig på c2
3) man blockerar bondeframstöten till a4

Olika planer kring denna variant:
1) direkt attack mot d4 med Sc6 och ev Se7 - Sf5
2) byta av vitfältslöparen med b6 - La6, byta bort den dåliga löparen mot vits bra löpare
3) spela med ett break i centrum med f6
4) spela c4, stänga igen damflygeln för vit
5) attackera med b5/a5/b4

Varianten finns i Play the French 4:edition där Watson gör en djupare analys av denna variant och rekommenderar den starkt. Någon som spelar denna i turneringsspel? Kanske någon har ett parti att lägga upp?


LNO1
Medlem
#25 Skrivet: 22 Jul 2017 14:42

Jag vill slå ett slag för klassiskt franskt som ett fullt spelbart alternativ till winaver

LNO1
Medlem
#26 Skrivet: 22 Jul 2017 14:44

Citerar: PeterTrsavec, #1:
Play the French 4:editon av Watson

Har han med klassiskt i den?


PeterTrsavec
Medlem
#27 Skrivet: 22 Jul 2017 15:25

Citerar: LNO1, #26:
klassiskt

Japp klassiskt Franskt är också med. Jag kommer lägga upp lite kring det. Just nu är jag inne i Winawer med a4 och dess bivarianter. Kommer lägga upp ett parti som kan diskuteras.


PeterTrsavec
Medlem
#28 Skrivet: 22 Jul 2017 21:04

Lägger upp ett parti som jag fastnade för. Ska bli intressant och se vad Ni tycker om detta. Ett kamp parti, springare mot löpare i slutspel, offer i mittspelet och en aggressiv öppning av vit. Ett bra diskussionsparti



PeterTrsavec
Medlem
#29 Skrivet: 22 Jul 2017 21:10

Citerar: LNO1, #25:
klassiskt franskt

Kan rekommendera denna bok kring nyheter i Franskt. Det finns en hel del nyheter i Steinitz med 7...a6. Jag har tittat lite kring detta, ett spännande drag som direkt skapar förutsättning att spela 8...b5. tror det är viktigt att fördjupa sig i flera varianter i Franskt, för att utvecklas som spelare, att man inte bara spelar samma variant. Ser man till boken jag jobbar med just nu, så varierar sig Uhlman i öppningen.

Playing the French av Aagaard


PeterTrsavec
Medlem
#30 Skrivet: 22 Jul 2017 21:24

När man spelar Franskt får man ofta möta Sd2, då har man olika alternativ. De vanligaste varianterna är följande:


3... dxe4
3... Sf6
3... c5
I boken har det varit många partier med just c5, öppet Tarrasch. Jag har själv bara spelat Sf6 mot Sd2, men under dessa timmar som jag suttit med partier kring öppet Tarrasch med c5 så har jag fastnat lite för det. Man får spela med en isolani men löparparet får lite utrymme. Vad tycker Ni är den stora skillnaden mellan 3...Sf6 och 3...c5?

Lägger in ett parti med 3...c5



. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006