Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Stå över ronder i schweizerturneringar, fel och osprtsligt?
. 1 . 2 . 3 . >>
Författare Meddelande
alexanderlukas
Medlem
#1 Skrivet: 19 Feb 2017 11:43

Man kan ju stå över en rond och få en halva istället och ibland kan man stå över och få en nolla. Tycker det är otroligt att sånt kan tillåtas. Är schack ett Kalle Anka-spel eller?

Vert
Medlem
#2 Skrivet: 19 Feb 2017 12:22

Jag tycker att det är ganska rimligt. Ponera att man spelar i Gibraltar Masters och vill ägna en dag åt att träffa Gibraltaraporna eller under Reykjavik Open vill ägna en dag åt att åka till Blå Lagunen. Då kan man ta en frirond och få möjlighet till lite sightseeing. Huruvida detta ska vara förbehållet alla spelare - dvs. även de bästa - är kanske mer tveksamt, men det stora flertalet schackspelare är amatörer som ägnar sina semestrar åt att spela schack, och då är det kanske inte helt orimligt att turneringsarrangörerna möjliggör spelarna att också få ut någonting mer än schack av sina semestrar.

alexanderlukas
Medlem
#3 Skrivet: 19 Feb 2017 12:34

Kan ju vara en god tanke, men vill man höja statusen på schacket så tycker jag att
turneringar ska var lite mer proffsiga. Det kan ju påverka placeringar om en spelare i slutfasen står över. På "den gamla goda tiden" blev det respass direkt om man stod över en rond i en monradsturnering, om jag inte missminner mig! Ser att vår GM Uffe hoppat över två ronder i Västgöta Open. Tycker inte sånt ska vara tillåtet.

I så fall kanske man ska göra skillnad på schackturneringar och semesterturneringar!

LNO1
Medlem
#4 Skrivet: 19 Feb 2017 12:48 - Redigerad av: LNO1

Det är inte utan att jag förstår alexanderlukas argument. Speciellt i fallet där man får en halva utan att ha uträttat ett dyft! Stå över en rond måste enligt mitt sätt att se det vara liktydigt med att lämna w-o.

Sedan är det ju så att man kanske vill kombinera semester med schacket som Vert skriver, men då får man väl planera för det och kanske stanna någon dag extra i Gibraltar och mata aporna t.ex.

Jag förstår att det finns en tanke bakom dessa "frironder" men ur ett strikt sportsligt perspektiv tycker jag ändå att alexanderlukas har rätt.

Vert
Medlem
#5 Skrivet: 19 Feb 2017 13:46

Jag köper att det är fel, rent sportsligt. Jag inbillar mig att det också kan påverka särskiljningen på så sätt att en spelare som har mött en spelare som sedermera står över en rond har nackdel av detta.

Jag gör också distinktionen mellan "proffs" och amatörer och huruvida det ska vara förbehållet alla, men om det påverkar särskiljningen så påverkar det ju även proffsen som möter amatörer i de första ronderna. Vad gäller Ulf Andersson så är det regel snarare än undantag att han står över både en och två ronder i de flesta turneringar han spelar. Jag kan inte påstå att jag gillar det, så jag kanske blir tvungen att ändra min uppfattning från inlägg #2 ovan.

sture_lindberg
Medlem
#6 Skrivet: 19 Feb 2017 13:57

Det finns ju turneringar som man får bestämma INNAN turneringen startar om man vill ha en frirond.

Och då måste man också bestämma i vilken rond man vill ha detta..Det tycker jag är helt ok.

LNO1
Medlem
#7 Skrivet: 19 Feb 2017 14:49

Citerar: Vert, #5:
Jag inbillar mig att det också kan påverka särskiljningen på så sätt att en spelare som har mött en spelare som sedermera står över en rond har nackdel av detta.

Ja det blir en massa knasiga konsekvenser av detta. Nej varför inte göra som i de flesta andra sporter, har man väl ställt upp får man väl ta och spela alla ronder, eller låta bli att delta?

Om det står klart och tydligt i reglerna att man får ta en frirond så får man väl som enskild spelare ta ett beslut om att delta eller inte, men för mig framstår detta som en relikt från den gamla "goda" tiden med avbrott (tvi!) och liknande.

sture_lindberg
Medlem
#8 Skrivet: 19 Feb 2017 15:19

Ja alla gör vad de tycker är lämpligast.

Vert
Medlem
#9 Skrivet: 19 Feb 2017 17:24

Citerar: LNO1, #7:
Nej varför inte göra som i de flesta andra sporter, har man väl ställt upp får man väl ta och spela alla ronder, eller låta bli att delta?

Absolut, men gynnar denna principiella inställning schacket? Möjligheten att ta en frirond gör mig mer benägen att åka och spela tävlingar utomlands, och jag kan tänka mig att många delar denna uppfattning. Om den ökade professionaliteten kommer på bekostnad av ett antal deltagare, är det värt det?

sture_lindberg
Medlem
#10 Skrivet: 19 Feb 2017 17:33

Citerar: Vert, #9:
Om den ökade professionaliteten kommer på bekostnad av ett antal deltagare, är det värt det?

Nej jag anser denna "frirond" kan gynna deltagarantalet.
Och det är ju fritt att välja om man vill deltaga eller inte i en sådan turnering.
Så inte är det något problem i sig.

LNO1
Medlem
#11 Skrivet: 19 Feb 2017 18:37

Citerar: Vert, #9:
Möjligheten att ta en frirond gör mig mer benägen att åka och spela tävlingar utomlands,

Men handen på hjärtat, hur många tävlingar spelar du utomlands? Jag personligen har inte spelat någon, hoppas dock kunna åka till schackfestivalen i Wijk an Zee någon gång och spela och har jag betalt för att spela vill jag nog göra just detta..

Citerar: sture_lindberg, #10:
Nej jag anser denna "frirond" kan gynna deltagarantalet.

Jag tvivlar, jag tror de flesta som anmäler sig till en schacktävling gör det just av den anledningen att de vill spela tror jag.
Jag kan ju förstås ha helt fel om detta, jag talar bara för mig själv egentligen.

sture_lindberg
Medlem
#12 Skrivet: 19 Feb 2017 18:51

Citerar: LNO1, #11:
Jag kan ju förstås ha helt fel om detta, jag talar bara för mig själv egentligen.

Som jag nämnde förut så gör man ju som man vill .Men jag inbillar mig att många kanske vill ha en frirond. Och jag ser inget konstigt med det speciellt om alla deltagare vet om när man får sin frirond. Det ska ju uppges FÖRE tävlingens början.

Vert
Medlem
#13 Skrivet: 19 Feb 2017 19:10

Citerar: LNO1, #11:
Men handen på hjärtat, hur många tävlingar spelar du utomlands?

Nu ska du inte vara oförskämd! Bara för att jag inte spelar utomlands så ofta så betyder det inte att möjligheten till frirond är irrelevant för mig. Om det bara handlade om att spela schack skulle man ju kunna åka till vilken tävling som helst, men för min del får orten gärna erbjuda någonting mer. Då är det ju trevligt att kunna uppleva detta "någonting mer".

Å andra sidan löser ju möjligheten att stanna några dagar extra (eller anlända några dagar tidigare) detta problem, så jag börjar luta alltmer åt att du (och, såklart, alexanderlukas) trots allt har rätt.

LNO1
Medlem
#14 Skrivet: 19 Feb 2017 19:22

Citerar: Vert, #13:
Nu ska du inte vara oförskämd!

Du vet ju att jag tar varje tillfälle i akt att provocera

Citerar: Vert, #13:
Då är det ju trevligt att kunna uppleva detta "någonting mer".

Visst , detta är ju visst och sant, men jag tror att deltagarantalet i en tävling bara ökar ytterst marginellt Efter alla mina år i schacket så tycker jag mig ana att de flesta klubbspelare faktiskt gillar att spela schack och tar varje tillfälle i akt, så att det skulle föreligga ett verkligt behov av frironder (något som i de flesta fall ses som ett nödvändigt ont vid ojämnt deltagarantal) tror jag inte existerar.

sture_lindberg
Medlem
#15 Skrivet: 19 Feb 2017 19:53

Citerar: LNO1, #14:
ett verkligt behov av frironder


Det tror naturligtvis inte jag heller.Att det finns något slags behov alltså.
Men det är bra att det finns detta alternativ i vissa turneringar med frironder kan man tycka.

G_arvid
Medlem
#16 Skrivet: 19 Feb 2017 20:04

Jag har hört talas om denna företeelse, men är rädd att jag inte förstår riktigt hur det fungerar. Det är ju (vanligen) jämt antal deltagare i en turnering. Om en spelare väljer frirond så blir det ju per automatik en annan som blir utan motståndare. Vad händer med denne - blir det en påtvingad frirond?

Vert
Medlem
#17 Skrivet: 19 Feb 2017 20:10

Citerar: G_arvid, #16:
Jag har hört talas om denna företeelse, men är rädd att jag inte förstår riktigt hur det fungerar. Det är ju (vanligen) jämt antal deltagare i en turnering. Om en spelare väljer frirond så blir det ju per automatik en annan som blir utan motståndare. Vad händer med denne - blir det en påtvingad frirond?

Ja, så blir det typiskt sett. I vissa turneringar anordnas kanske någon resa av arrangören eller något samarbetsbolag och då är det kanske en handfull spelare som står över ronden, men även i detta fall kan det ju bli ett ojämnt antal spelare som står över (eller, för den delen, ett jämnt antal spelare om antalet från början är ojämnt, så att resultatet blir detsamma) och därmed någon som "tvingas" till en frirond.

Detta är för övrigt ett tungt vägande argument mot den här typen av frivilliga frironder, även om jag inbillar mig att det, rent statistiskt, exakt gärna kan bli att antalet som spelar går från ojämnt till jämnt.

sture_lindberg
Medlem
#18 Skrivet: 19 Feb 2017 20:29

Citerar: Vert, #17:
rent statistiskt, exakt gärna kan bli att antalet som spelar går från ojämnt till jämnt.

ja det är ju lika stor chans att det blir detta.
Så då är det ju inget argument som håller.

HSK_Andreas
Moderator
#19 Skrivet: 19 Feb 2017 20:32

Citerar: G_arvid, #16:
Det är ju (vanligen) jämt antal deltagare i en turnering.

I en Berger-turnering (alla möter alla) är det vanligen jämnt antal deltagare, men i en öppen schweizer-turnering, borde det väl vara lika vanligt med udda som jämnt antal spelare?

Det är inte så många som utnyttjar möjligheten till att stå över en rond, så deltagarantalet påverkas nog rätt marginellt, men kanske är det ändå skillnaden för vissa. Ulf Andersson säger att han inte orkar spela hela tiden så för honom är det nog enda chansen att vara med och jag tror inte att han är helt ensam.

G_arvid
Medlem
#20 Skrivet: 19 Feb 2017 20:41

Citerar: HSK_Andreas, #19:
I en Berger-turnering (alla möter alla) är det vanligen jämnt antal deltagare, men i en öppen schweizer-turnering, borde det väl vara lika vanligt med udda som jämnt antal spelare?

Jo, så är det ju förstås, men då det är jämnt antal deltagare blir det ju en som tvingas till frirond för att någon annan vill ha den. Min undran var nog främst hur detta fungerar rent tekniskt för att man ska få till en rättvis lottning. Om det är många som vill stå över inbillar jag mig att situationen kan bli ohållbar.

sture_lindberg
Medlem
#21 Skrivet: 19 Feb 2017 20:47

Citerar: G_arvid, #20:
Om det är många som vill stå över inbillar jag mig att situationen kan bli ohållbar.

Man måste ju bestämma innan turneringen börjar vilken rond man vill stå över i..så det blir aldrig några problem.

HSK_Andreas
Moderator
#22 Skrivet: 19 Feb 2017 21:01

Jag är inte säker på att man måste ange innan turneringen börjar vilken rond man vill vara frånvarande. Jag tror man oftast gör så att man måste meddela innan lottningen görs. Dvs medan spel pågår i rond 4 kan man säga till att man vill avstå från rond 5. Jag ska dock inte svära på att det är så.

Om det är som jag tror så lottar man helt enkelt bara de som ska spela ronden och som brukligt är det då den som ligger sist i turneringen som får frirond. Om det är som Sture säger, att man måste säga till innan turneringen startar så fungerar det på samma sätt.

Vert
Medlem
#23 Skrivet: 19 Feb 2017 21:14

Citerar: HSK_Andreas, #22:
Jag är inte säker på att man måste ange innan turneringen börjar vilken rond man vill vara frånvarande. Jag tror man oftast gör så att man måste meddela innan lottningen görs. Dvs medan spel pågår i rond 4 kan man säga till att man vill avstå från rond 5. Jag ska dock inte svära på att det är så.

I de utländska turneringar där jag vet att det förekommer - t.ex. Gibraltar - tror även jag att det är på det sätt som du beskriver. Någon enstaka gång har jag sett det i en svensk turnering och då var förbehållet att man skulle säga till innan första ronden, så det finns förmodligen båda varianter, även om jag inbillar mig att den du beskriver är vanligare.

Inte heller jag ser några tekniska problem. Eller, jag vet förstås inte hur lottningsprogrammen fungerar, men man kan ju uppenbarligen ta bort och lägga till spelare utan problem så det ska knappast vara några problem. Däremot är ju invändningarna kring den sportsliga rättvisan viktiga.

LNO1
Medlem
#24 Skrivet: 19 Feb 2017 21:59 - Redigerad av: LNO1

Jag har helt enkelt jättesvårt att se den förmodade poängen i en live-turnering. Däremot vet jag att det finns internet-turneringar där man kan göra en s.k late-join och anmäla sig till tävlingen efter första ronden men innan den andra spelas, och att man då får en halva. På det viset kan man ju få fler delatagre till en tävling , men det är ju en helt annan femma än det som beskrivits här.

G_arvid påpekar mycket riktigt att hur blir det med tävlingen om en hel drös bestämmer sig för att inte spela en viss rond?
Vert ser också de uppenbara sportsliga problemen , och likt honom är jag allergisk mot sportsliga orättvisor.
Nej jag tycker att det är bara att inse att denna idé knappast är den bästa.

LNO1
Medlem
#25 Skrivet: 19 Feb 2017 22:02

Citerar: HSK_Andreas, #19:
Ulf Andersson säger att han inte orkar spela hela tiden

Men är det verkligen rätt att han ska få en halva varenda gång han inte orkar? Nej säger jag bestämt, orkar man inte spela så då får det bli noll poäng oavsett om det är endast i en rond. Jag tror att de flesta instinktivt förstår problemet med detta.

sture_lindberg
Medlem
#26 Skrivet: 19 Feb 2017 22:03

Citerar: HSK_Andreas, #22:
Jag är inte säker på att man måste ange innan turneringen börjar vilken rond man vill vara frånvarande. Jag tror man oftast gör så att man måste meddela innan lottningen görs. Dvs medan spel pågår i rond 4 kan man säga till att man vill avstå från rond 5. Jag ska dock inte svära på att det är så.

I alla dom turneringar där man kan välja att få en halva genom att välja en frirond.Har i alla fall jag varit med om att man måste bestämma innan turneringen startar vilken rond man vill ha frirond. Att det finns andra varianter är ju troligt men jag har i alla fall inte upplevt detta i någon turnering.

LNO1
Medlem
#27 Skrivet: 19 Feb 2017 22:30

Jag tycker det hela verkar ytterst oklart och tillika osportsligt i viss mån och i vart fall lite knasigt Därmed tror jag att jag sagt mitt i denna debatt.

sture_lindberg
Medlem
#28 Skrivet: 19 Feb 2017 22:45

Om alla har chansen att ta en frirond innan turneringen startar ser jag inget osportsligt med detta.Det är ju lika för alla.

chessexplorer
Medlem
#29 Skrivet: 19 Feb 2017 22:49

Citerar: LNO1, #25:
Men är det verkligen rätt att han ska få en halva varenda gång han inte orkar?


Ulf Andersson fick 0 poäng de ronder han inte orkade spela i Västgöta Open.

HSK_Andreas
Moderator
#30 Skrivet: 19 Feb 2017 23:10

Jag gillar inte heller riktigt att man får en halva utan spel, men mig kvittar det lite faktiskt. Man vinner inga turneringar på remier.

. 1 . 2 . 3 . >>
Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006