Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Hur ska vi få större prissummor i svenskt klubbschack?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Författare Meddelande
HSK_Andreas
Moderator
#211 Skrivet: 31 Maj 2016 17:43

Citerar: Gilly, #239:
Och när slog de igenom då? jo, för en evighet sedan. Vi har alltså facit: inga pengar inga stjärnor!

Fast logiken går ju inte att applicera med säkerhet åt andra hållet, så man kan ju dra slutsatser lite som man vill. Vi har alltså facit: ingen familj som tar barnen ur skolan och turnerar med husbil, inga stjärnor.


Gilly
Medlem
#212 Skrivet: 31 Maj 2016 17:53

suck och pust

Varför har ryssarna (sovjet) varit så framgångsrik i schack om inte för att de satsat på schackspelarna. De bästa fick en militär titel och lön och kunde ägna sig åt schack på heltid. Vill man nå nationella framgångar måste man satsa resurser.


Falkis
Medlem
#213 Skrivet: 31 Maj 2016 18:01

Till detta kan man addera en större otrygghet i det svenska samhället generellt. Svårare idag att bara plocka ett enklare sidoarbete samt en hyresrätt. Vill man vara garanterad ett någorlunda liv får man ta en universitetsexamen och arbeta i några år så man har råd att köpa sitt egna hus. Då kan man inte bli världselit i schack samtidigt.

IvarBlå1
#214 Skrivet: 31 Maj 2016 19:24

Citerar: HSK_Andreas, #210:
Ferdinand Hellers valde en civil karriär istället för schacket. Han hade åtminstone rejäl potential, men når man inte absoluta toppen så är nog pengarna som advokat bättre.

Får jag påminna Andreas att Ferdinand vann Junior- EM och kom tvåa i Junor- VM efter Anand. Han hade kunnat få en superkarriär i schacket, men valde av någon anledning advokatyrket. I Kirseberg räckte det med 3 lottfösäljare för att vår ekonomi snabbt förbättrades.
Citerar: HSK_Andreas, #210:
Vill man inte betala en finare lokal ur egen fick så måste någon annan betala.

Det är väl inte särskilt många klubbar som har behov av en större lokal eller en lokal till. Limhamn hade det men jag skulle tro att det mest är storstadsklubbarna som behöver sådant.


Gilly
Medlem
#215 Skrivet: 31 Maj 2016 19:57

Det är väl snarare så att klubbarna behöver aktiva spelare som besöker klubblokalen

IvarBlå1
#216 Skrivet: 31 Maj 2016 20:12

Och vill jag lägga till: Spelare som ställer upp på matcherna och inte skyller på baksmälla

gubbengrå
Medlem
#217 Skrivet: 31 Maj 2016 20:29

Citerar: IvarBlå1, #216:
Spelare som ställer upp på matcherna och inte skyller på baksmälla

Om jag är lagledare, så respekterar jag ett nej, med eller utan motivering, och med vilken motivering som helst.


HSK_Andreas
Moderator
#218 Skrivet: 31 Maj 2016 20:30

Citerar: IvarBlå1, #214:

Får jag påminna Andreas att Ferdinand vann Junior- EM och kom tvåa i Junor- VM efter Anand. Han hade kunnat få en superkarriär i schacket, men valde av någon anledning advokatyrket.

Ja det menade jag också. Vi vet inte hur långt han hade nått, men potentialen fanns. Så nog har det dykt upp folk efter Pia och Ulf.

Citerar: IvarBlå1, #214:
I Kirseberg räckte det med 3 lottfösäljare för att vår ekonomi snabbt förbättrades.

Ja, i Sollentunas fall var det en. I de flesta klubbar finns det några personer som lägger ner mycket tid och energi, samt skjuter till av egna pengar. Tillhör man inte den gruppen så tycker jag att det är fel att klaga på källarlokaler etc.

Citerar: Gilly, #212:

Varför har ryssarna (sovjet) varit så framgångsrik i schack om inte för att de satsat på schackspelarna. De bästa fick en militär titel och lön och kunde ägna sig åt schack på heltid. Vill man nå nationella framgångar måste man satsa resurser

Självklart är det andra förutsättningar. Ska staten satsa på detta i Sverige 2016? Jag anser inte det. Sponsorer tycker jag låter bra, men då måste man ha en produkt att sälja. Själv satsar jag både tid och pengar, men att övertyga någon som inte är direkt intresserad av schack tror jag är svårt. Det räcker inte med att man vill ha pengar om det samtidigt är tydligt att man inte är beredd att satsa själv, vare sig ekonomiskt eller tidsmässigt. Dvs vad får sponsorn ut av att satsa X kronor om året på en klubb? Det är nog lättare att satsa på en enskild individ.


IvarBlå1
#219 Skrivet: 31 Maj 2016 20:53

Citerar: gubbengrå, #217:
Om jag är lagledare, så respekterar jag ett nej, med eller utan motivering, och med vilken motivering som helst.

Ja, såvida man inte kommer med dåliga ursäkter som gör att man inte kan få ett fullt lag.


Gilly
Medlem
#220 Skrivet: 31 Maj 2016 23:06

Citerar: HSK_Andreas, #218:
Vi vet inte hur långt han hade nått, men potentialen fanns. Så nog har det dykt upp folk efter Pia och Ulf.

Jamen det är ju exakt det jag menar! F Heller kunde ha blivit en världsstjärna om han fått de ekonomiska möjligheterna att ägna sig åt schacket på heltid. Nu valde han det tråkiga men ekonomiskt lönsamma juridiska istället.


Gilly
Medlem
#221 Skrivet: 31 Maj 2016 23:17

Citerar: HSK_Andreas, #218:
Ska staten satsa på detta i Sverige 2016? Jag anser inte det. Sponsorer tycker jag låter bra, men då måste man ha en produkt att sälja.

Nej några socialistiska lösningar tror jag inte på, jag tog upp ryssland (sovjet) bara som ett exempel på vad som kan hända när man låter schackspelare på toppnivå ägna sig åt schack på heltid utan att de behöver bekymra sig om det ekonomiska.
En sponsor väntar sig något tillbaka, och bör göra det. Schackspelaren ska vara en av sponsorföretagets ambassadörer och ska därför vara ett föredöme i uppträdande.


LNO1
Medlem
#222 Skrivet: 31 Maj 2016 23:34

Bäste Gilly!
Du har hävdat i tråden att mer pengar till eliten skulle göra att intresset för schacket skulle öka eftersom vi då skulle få en eller flera världsstjärnor, trevligare klubblokaler m.m. om jag nu fattat saken rätt, annars får du rätta mig.

En fråga som nyss dök upp i mitt huvud är följande: har du gjort någon överslagsberäkning på hur mycket pengar som måste till för att göra någon verklig skillnad?

Nu är jag inte så överdrivet road av sådana matematiska övningar och därmed i viss mån inte den rätte att göra någon sådan beräkning, men vi har säkert någon på forumet som besitter den nödvändiga kunnandet och har tillräckligt med fakta för att göra en sådan beräkning. Det är trots allt en hel del parametrar att ta hänsyn till.

Kort sagt: hur mycket kostar det att ta fram en världsstjärna i schack?


sture_lindberg
Medlem
#223 Skrivet: 31 Maj 2016 23:41

Citerar: LNO1, #222:
Kort sagt: hur mycket kostar det att ta fram en världsstjärna i schack?

Så att få fram en världsstjärna i schack I Sverige är bara en fråga om hur mycket det kostar i reda pengar..

Jag tror att den rätta talangen först måste "dyka upp" . Och det skulle jag tro har att göra med hur populärt det är /blir att spela schack.
Allt handlar inte bara om pengar.


LNO1
Medlem
#224 Skrivet: 31 Maj 2016 23:52

Citerar: sture_lindberg, #223:
Så att få fram en världsstjärna i schack I Sverige är bara en fråga om hur mycket det kostar i reda pengar..

Jag håller med dig Sture, men Gilly m.fl. ser ju pengarna som lösningen, och om nu pengar är lösningen bör vi ha någon slags siffra att gå på som något slags riktmärke så vi vet hur mycket prispengarna bör höjas, eller hur?


Gilly
Medlem
#225 Skrivet: 31 Maj 2016 23:52

Citerar: LNO1, #222:
Kort sagt: hur mycket kostar det att ta fram en världsstjärna i schack?

eller med andra ord: hur långt är ett snöre


gubbengrå
Medlem
#226 Skrivet: 31 Maj 2016 23:57 - Redigerad av: gubbengrå

Citerar: Gilly, #5:

ett snöre kan sägas vara oändligt långt,


Och det är väl något av ett problem, eller hur.,om kostnaderna kan bli oändliga?


Gilly
Medlem
#227 Skrivet: 31 Maj 2016 23:57

Bäste LNO1, skulle du kunna visa citat från mina inlägg istället för att bre ut dina tolkningar? Jag känner inte riktigt igen det du skriver att jag skrivit.
Din fråga vad det kostar att få fram en världsstjärna i schack är väl lika lätt att besvara som ex frågan, vad kostar det att utveckla en ny bil?


LNO1
Medlem
#228 Skrivet: 1 Jun 2016 00:05 - Redigerad av: LNO1

Citerar: Gilly, #225:
eller med andra ord: hur långt är ett snöre

Ok, jag tolkar det som att du inte har någon aning om hur mycket det skulle kosta. Då förvånar det mig att du tvärsäkert hävdar att det är lösningen för svenskt klubbschack. Man kan inte hävda att frågan saknar relevans som du tycks anta, utan frågan är ju kritisk för din idé. Kommer det kosta 1 - 10 miljoner under ett år är det kanske genomförbart i teorin, men om notan skulle springa iväg till 50 - 60 miljoner per år börjar vi inse att det hela inte var så realistiskt?
Jag tror utan att ha gjort någon som helst beräkning på det hela, att ta fram en världstjärna i en sport, vilken det än må vara, kostar oerhörda summor.

Annar så får vi göra som Sture m.fl. här på forumet, tålmodigt vänta på att den rätta talangen ska dyka upp. Magnus Carlsen t.ex har ju fått ekonomiskt stöttning det vet vi, men det var först efter man upptäckte hans extraordinära talang för spelet.


LNO1
Medlem
#229 Skrivet: 1 Jun 2016 00:09 - Redigerad av: LNO1

Citerar: Gilly, #227:
Jag känner inte riktigt igen det du skriver att jag skrivit


Citerar: LNO1, #222:
om jag nu fattat saken rätt, annars får du rätta mig.

Så på vilken punkt har jag missuppfattat dig? Jag har alltså inte påstått att du skrivit det, men ditt resonemang pekade ditåt. Men nu har du ett utmärkt tillfälle att klargöra det för mig och de andra som ev. missuppfattat dig.


Gilly
Medlem
#230 Skrivet: 1 Jun 2016 00:12

Citerar: LNO1, #229:
Så på vilken punkt har jag missuppfattat dig? Jag har alltså inte påstått att du skrivit det, men ditt resonemang pekade ditåt. Men nu har du ett utmärkt tillfälle att klargöra det för mig och de andra som ev. missuppfattat dig.

Nej, jag orkar inte skriva det igen för att finna att jag åter blev missuppfattad eller förvrängd. Du får själv gå igenom det jag skrivit tidigare.


Gilly
Medlem
#231 Skrivet: 1 Jun 2016 00:15

Citerar: LNO1, #228:
Då förvånar det mig att du tvärsäkert hävdar att det är lösningen för svenskt klubbschack.

Visa mig ett citat som styrker det du påstår att jag skrivit. Du kan inte komma med en tolkning och sedan påstå att det här är vad Gilly skrivit.


LNO1
Medlem
#232 Skrivet: 1 Jun 2016 00:21 - Redigerad av: LNO1

Citerar: Gilly, #231:
Du kan inte komma med en tolkning och sedan påstå att det här är vad Gilly skrivit.


Det har jag inte gjort

Citerar: LNO1, #222:
om jag nu fattat saken rätt, annars får du rätta mig.

och du har alltså inte hävdat den ståndpunkten.

Jag drog tydligen den felaktiga slutsatsen att du hävdade att pengar skulle till för att vi skulle få fram elitspelare i schack. Då får du förklara för mig vad pengarna skulle användas till.


Gilly
Medlem
#233 Skrivet: 1 Jun 2016 00:23

Citerar: LNO1, #232:
Jag drog tydligen den felaktiga slutsatsen att du hävdade att pengar skulle till för att vi skulle få fram elitspelare i schack.

Nej, det här är ju faktiskt just det jag skrivit.


LNO1
Medlem
#234 Skrivet: 1 Jun 2016 00:28

Citerar: Gilly, #230:
Nej, jag orkar inte skriva det igen för att finna att jag åter blev missuppfattad eller förvrängd.

Missuppfattad, eventuellt ja, förvrängd (alltså något avsiktligt förvanskande av dina ord) ett definitivt och rungande NEJ!

Att bli missuppfattad kan ju möjligen vara irriterande, man har man gett sig in i forumleken får man den leken tåla.


Gilly
Medlem
#235 Skrivet: 1 Jun 2016 00:32

Citerar: LNO1, #234:
man har man gett sig in i forumleken får man den leken tåla.

jasså det var en lek det var!


LNO1
Medlem
#236 Skrivet: 1 Jun 2016 00:34 - Redigerad av: LNO1

Citerar: Gilly, #233:
Nej, det här är ju faktiskt just det jag skrivit.

Jag satte alltså likhetstecken mellan världsspelare och elitspelare. För det är ju faktiskt det vi saknar i svenskt schack. (Grandelius är ju på g dock!) Annars har vi ju redan en hel drös med spelare kring 2400 och däröver om det nu kan räknas som elitspelare.


LNO1
Medlem
#237 Skrivet: 1 Jun 2016 00:36

Citerar: Gilly, #235:
jasså det var en lek det var!

Nej det var en liknelse för att belysa att man får tåla att missuppfattad här på forumet, tro inte att du är ensam om det, jag själv har understundom känt så...


Gilly
Medlem
#238 Skrivet: 1 Jun 2016 00:54

Citerar: LNO1, #236:
Annars har vi ju redan en hel drös med spelare kring 2400 och däröver om det nu kan räknas som elitspeare.

Nej, jag menar inte spelare med rating ELO 2400, utan de som har eller förväntas skaffa sig ELO 2600 eller mer


IvarBlå1
#239 Skrivet: 1 Jun 2016 05:51

Citerar: HSK_Andreas, #210:
Problemet är väl bara att det är några få som jobbar och resten vill inte göra något.

Har svårt att tänka mig att Sveriges Schackförbund har någon koll på det...


HSK_Andreas
Moderator
#240 Skrivet: 1 Jun 2016 07:59

Citerar: IvarBlå1, #239:
Har svårt att tänka mig att Sveriges Schackförbund har någon koll på det...

Just den delen var i ett stycke som berörde klubbar...

Det var härska debatter i form av en avgiftshöjning som hängde ihop med Sveriges SF.
Jag tycker det är märkligt att man å ena sidan önskar att Sveriges Schackförbund ska satsa mer pengar på olika saker men när förbundet ber om 50:- mer per vuxen och år så blir det ramaskri och prat om att man kommer tappa massor med medlemmar.
På stora turneringar vill man gärna att någon duktig spelare kommenterar partierna, men kostar det 20:- att komma in så vill folk inte betala det. Min bild är att många schackspelare är snåla och hoppas att någon annan ska betala allt. Sponsorer är en bra idé, men då måste man vara tydlig med vad sponsorn vinner på det hela. Vissa sponsorer har satsat på exempelvis förorten möter näringslivet, där barn från exempelvis Tensta och Rinkeby får spela schack med sponsorer och andra. Det har av schackspelare bemöts med ord som jippo, trams etc. Det kanske inte underlättar att få fram en sponsor.

Sen är frågan om det är en klubbsponsor som eftersöks eller en nationell eller en individuell. Trådnamnet antyder klubbsponsor vilket kanske innebär en annan infallsvinkel än att få fram en världsspelare.


<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006