Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Hur ska vi få större prissummor i svenskt klubbschack?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Författare Meddelande
gubbengrå
Medlem
#181 Skrivet: 30 Maj 2016 13:20

Citerar: Gilly, #208:
Och något ljus i tunneln ser jag inte.

Ajo, varje tunnel har ett slut.
Efter regn kommer solsken.
Och livet går vidare

IvarBlå1
#182 Skrivet: 30 Maj 2016 13:50

Jag tror att ett sätt att göra schack mer populärt är att ha stora utomhusbräden, jag vet inte vad de kallas. Men det finns i Stockholm och Ronneby bl.a. Fanns här i Malmö också men pjäserna blev stulna. Mycket mer av dem.

Gilly
Medlem
#183 Skrivet: 30 Maj 2016 14:20

Citerar: gubbengrå, #180:
Svenskt klubbschack har väl inte större problem än att medlemstalet lär sjunka.
Hur stort detta problem är,kommer att visa sig.
Schack är ett så pass fascinerande spel, att det kommer att överleva en hypotetisk klubbdöd.
Att några veckor på SchackOnline skulle förklara "varför pengarna inte rör sig mot schacket" är allt för oklart uttryckt för att kunna besvaras.
Att pengar löser alla problem, är bara sant till en liten del. Minst lika sant är att mycket pengar skapar andra sorters problem.

Som sagt va så blir bilden klarare och klarare

Vert
Medlem
#184 Skrivet: 30 Maj 2016 14:36

Citerar: Gilly, #183:
Som sagt va så blir bilden klarare och klarare

Du tycker inte att gubbengrå har en poäng? Högre prispengar bland "amatörer" riskerar onekligen att leda till mer fusk då t.o.m. de analysmotorer som man kan ha på mobilen säkerligen skulle slå de flesta spelare som vi "amatörer" möter i olika närschackturneringar.

IvarBlå1
#185 Skrivet: 30 Maj 2016 14:58

Citerar: Vert, #184:
Högre prispengar bland "amatörer" riskerar onekligen att leda till mer fusk då t.o.m. de analysmotorer som man kan ha på mobilen säkerligen skulle slå de flesta spelare som vi "amatörer" möter i olika närschackturneringar.

Jag kan bara komma ihåg några stormästaresom inte kan leva på bara schack. Kanske det finns ett mörkertal men i så fall inte så stort, det skulle märkts annars. En rysk stormästare smet från bensinmacken. Jaf tror inte det skulle fuskas bland amatörer heller. Det hade som sagt märkts.

IvarBlå1
#186 Skrivet: 30 Maj 2016 15:03

Jag menade förstås några stormästare som har ertappats med fusk.

Gilly
Medlem
#187 Skrivet: 30 Maj 2016 15:12

Citerar: Vert, #184:
Du tycker inte att gubbengrå har en poäng? Högre prispengar bland "amatörer" riskerar onekligen att leda till mer fusk då t.o.m. de analysmotorer som man kan ha på mobilen säkerligen skulle slå de flesta spelare som vi "amatörer" möter i olika närschackturneringar.

Jag delar inte denna människosyn

gubbengrå
Medlem
#188 Skrivet: 30 Maj 2016 15:14

Citerar: IvarBlå1, #185:
, det skulle märkts annars.

Jaså?

Såvitt jag förstår är anledning till att det fuskas:
1.)Det är möjligt. (Att man bedömer att man kan göra det utan att det märks.)
2.)Det är lönsamt. Att det finns tillräckligt stora pengar inblandade.

gubbengrå
Medlem
#189 Skrivet: 30 Maj 2016 15:18

Citerar: Gilly, #187:
Jag delar inte denna människosyn


Enligt min människosyn finns det ingen större skillnad mellan schackspelare och - säg till exempel - tävlingscyklister, vad gäller hederlighet.

IvarBlå1
#190 Skrivet: 30 Maj 2016 15:29

Citerar: gubbengrå, #188:
.)Det är möjligt. (Att man bedömer att man kan göra det utan att det märks.)
2

Risken är ju den såväl bland amatörer som proffs blir avstängda såväl nationellt som internationellt. Men visst kan man fuska.

Vert
Medlem
#191 Skrivet: 30 Maj 2016 15:43

Citerar: Gilly, #187:
Jag delar inte denna människosyn

Tråkig människosyn eller inte, jag tror att om det finns incitament att fuska kommer vissa människor att fuska. Incitamenten att fuska ökar ju mer pengar som är involverade, vilket innebär att mer pengar inte är odelat positivt (och detta gäller oberoende av vilka slutsatser du därav är kapabel att dra om svenskt schack som helhet).

Vad gäller frågan om huruvida det är möjligt att fuska så ser jag inte något problem där heller; man får naturligtvis vara smart och inte fuska i vartenda parti, men i övrigt skulle det väl inte vara några problem?

IvarBlå1
#192 Skrivet: 30 Maj 2016 16:00

Citerar: IvarBlå1, #190:
Risken är ju den såväl bland amatörer som proffs blir avstängda såväl nationellt som internationellt

Citerar: Vert, #191:
Vad gäller frågan om huruvida det är möjligt att fuska så ser jag inte något problem där heller; man får naturligtvis vara smart och inte fuska i vartenda parti, men i övrigt skulle det väl inte vara några problem

Jag tror inte att många skulle riskera det, oavsett prispengar.

LNO1
Medlem
#193 Skrivet: 30 Maj 2016 23:45

Citerar: IvarBlå1, #192:
ag tror inte att många skulle riskera det, oavsett prispengar.

Där har du rätt IvarBlå1, det är inte många som skulle fuska, det ligger liksom i sakens natur så att säga, men incitamentet till fusk ökar om vi har alltför stora penningpriser långt ner i klasserna.

IvarBlå1
#194 Skrivet: 31 Maj 2016 08:43

Citerar: LNO1, #193:
det ligger liksom i sakens natur så att säga

Nej, det kan vara både bra och dåligt men varför jag började med det här ämnet var att det kunde vara ett incitament att få fler medlemmar och göra schacket populärare. Och precis som det är fler tennisspelare och golfspelare ände som ägnar sig åt skytte därför att det inte är så mycket pengar i det. Och det är såvitt jag vet bara två stormästare som åkt fast. Men du har rätt i att det är större chans i de lägre klasserna.

Gilly
Medlem
#195 Skrivet: 31 Maj 2016 10:05

Det verkar som några av er inte vill ha in pengar i klubbschacket. Märklig inställning tycker jag. Pengarna skulle ju göra det möjligt för fler att spela på en professionell nivå, något som är en nödvändighet för att hänga med och konkurrera i världstoppen. Ska svenska schackspelare kunna hävda sig så måste det in pengar i schacket så de kan ägna sig åt spelet på heltid.
Se på Magnus Carlsen hur många sponsorer han har. Ibland blir jag förbannad på Ulf Andersson som jag tycker gömt sig i flera årtionden istället för att utveckla svenskt schack. (Jag älskar Ulf A, men det hindrar mig inte att surna till ibland.)

Vert
Medlem
#196 Skrivet: 31 Maj 2016 10:14

Citerar: Gilly, #195:
Det verkar som några av er inte vill ha in pengar i klubbschacket.

Ja, det skriver jag under på. Jag är inte säker på att fördelarna uppväger nackdelarna inom klubbschacket.

Citerar: Gilly, #195:
Pengarna skulle ju göra det möjligt för fler att spela på en professionell nivå, något som är en nödvändighet för att hänga med och konkurrera i världstoppen. Ska svenska schackspelare kunna hävda sig så måste det in pengar i schacket så de kan ägna sig åt spelet på heltid.

Det är riktigt, och för egen del ser jag som sagt inte att det är något självändamål, därav min ljumma inställning till mer pengar inom schacket.

gubbengrå
Medlem
#197 Skrivet: 31 Maj 2016 10:49

Citerar: Gilly, #195:
Se på Magnus Carlsen hur många sponsorer han har. Ibland blir jag förbannad på Ulf Andersson

Ja, det är en väsentlig skillnad mellan Ulf A. och Magnus C.
Ulf A. har min fulla välsignelse till att "gömma sig" i så många årtionden han vill. Det måste vara frivilligt att utsätta sig för kändisskap. Det är orimligt att kräva sådant av en spelare, bara för att han är framgångsrik.

Magnus C. verkar klara detta med lätthet, men det innebär inte att det skulle vara problemfritt för envar att ställa upp på den mediala uppvisningen.

Gilly
Medlem
#198 Skrivet: 31 Maj 2016 11:23

Visst kan man jämföra Magnus Carlsen med Ulf Andersson. Magnus Carlsen har lyft Norskt schack från en medioker nivå till toppen, och MC har ökat intresset för schacket, och sig själv, i Norge och övriga världen. Ulf Andersson har med den Svenska inkomstsgarantin för konstnärer gömt sig på Kuba i många år, och tränat deras schackspelare. Men vad har han gjort för svenskt schack de senaste 25 åren?

IvarBlå1
#199 Skrivet: 31 Maj 2016 11:32

Man ska rftersträva mer pengar i klubbschacket så att inte fler schackkliubbar tvingas lägga ner för att dem y.fx inte kan betala hyran. Sedan håller jag helt med om att det är minst lika viktigt att satsa på elitspelare men det är ju inget som säger att om vi får en topp 10-spelare inte kan hitta en sponsor till hoonom. Blev en del stavfel där, har nyss vaknat. Tror att ni förstår iaf

gubbengrå
Medlem
#200 Skrivet: 31 Maj 2016 11:46

Citerar: Gilly, #198:
inkomstsgarantin för konstnärer gömt sig på Kuba i många år,

Vi är alltså inne på temat "tjänster och gentjänster". Principen att en tjänst förutsätter en gentjänst låter rimlig.

Men här finns problem om det inte är klart uttalat vilka gentjänster som förutsätts. Att i efterhand, långt efter att tjänsten är gjord, fylla ut den tomma platsen i kontraktet med fria tolkningar: "ja, men det var ju så här du skulle betala tillbaka tjänsten" blir allt för godtyckligt för min smak.

Alltså: fanns det några stipulerade villkor för Ulf Anderssons inkomstgaranti för konstnärer, när han tog emot förmånen?

IvarBlå1
#201 Skrivet: 31 Maj 2016 12:24

Citerar: IvarBlå1, #199:
inte fler schackkliubbar tvingas lägga ner för att dem y.fx inte kan betala hyran.

För det kan väl inte vara så att alla klubbar får kommunalt bidrag?

Nesse
Medlem
#202 Skrivet: 31 Maj 2016 12:26

Citerar: Gilly, #198:
Ulf Andersson har med den Svenska inkomstsgarantin för konstnärer gömt sig på Kuba i många år, och tränat deras schackspelare. Men vad har han gjort för svenskt schack de senaste 25 åren?Inte ett skit i stort sett. Men det är naturligtvis Uffes eget val och hans personlighet. Ingen ska tvingas till saker man inte gillar och som inte passar ens egna intressen.
Det bästa hade naturligtvis varit om Uffe kunde försörjt sig själv på egna meriter, och kan han inte det längre så får han gå till arbetsförmedlingen som alla andra.

Men där ser man det socialistiska tokstolleriet med konstnärslöner.

vpaavola
Medlem
#203 Skrivet: 31 Maj 2016 12:29 - Redigerad av: vpaavola

Statlig inkomst garanti är livslång och gavs för konstnärlig verksamhet av hög kvalite och stor betydelse för svensk kulturliv.
Något luddig beskrivning. Det sägs ingenting om att man måste vara aktiv eller om det räcker att man har gjort sin stora gärning en gång i livet.
Den minskar dock i takt med egna inkomster och avgår helt efter viss summa. (250000 om året?)

IvarBlå1
#204 Skrivet: 31 Maj 2016 12:36

Citerar: IvarBlå1, #201:
För det kan väl inte vara så att alla klubbar får kommunalt bidrag

Och även om de får så kan det tillkomma andra utgifter. Bl.a därför tycker jag att man ska satsa på att få in mer pengar i klubbschacket.

HSK_Andreas
Moderator
#205 Skrivet: 31 Maj 2016 14:41

Jag tror att många klubbar skulle må bra av lite mer pengar. Nu hoppar klubbar av seriespel för att kostnaderna blir för höga exempelvis. Frågeställningen blir då hur man ska få in dessa extrapengar.

1. Höjda medlemsavgifter?
2. Eget arbete (lottförsäljning, anordnande av tävlingar etc)?
3. Mer bidrag från stat och landsting/kommun?
4. Sponsring

Min erfarenhet är att schackspelare i allmänhet inte är intresserade av 1 eller 2. Jag har sett ett antal hätska debatter när någon föreslagit att man ska höja avgiften med 50kr/år och jag har sett att folk gnäller på att klubblokaler är slitit, men om man skapar ett städschema så struntar många i sin vecka.

Gällande punkt 3 så kan man såklart drömma men några stora summor lär vi inte se och pengarna som kommer därifrån ska gå till barn/ungdom

Återstår punkt 4, sponsring. Önskan om att få pengar verkar stor, men förmågan att tala om för en sponsor vad de får ut av det hela är mindre. Det finns ett antal större och mindre sponsorer inom svenskt schack, schackfrälsta sådana. De får dock inte mycket positiv kritik utan en hel del gnäll.

Vad gäller schack i Norge så skulle jag nog snarare ge en eloge till Agdestein för det vi ser idag än till Magnus Carlsen.

Slutligen jämförelsen med pengar i golf och utövare. Jag tror väldigt få av de som börjar med golf eller håller på med golf gör det för pengarnas skull. Snarare betalar de mycket för att hålla på med sin hobby. I amatörtävlingar med fina priser har fusket också blivit ett problem.

IvarBlå1
#206 Skrivet: 31 Maj 2016 15:01

Jag har aldrig sett hätska debatter för en höjning med 50kr i medlemsavgift. Visseligen har jag aldrig varit med om en men jag är rätt säker på att om man förklarade att klubben måste ha det för att fortsätta sin verksamhet är jag säker på att det inte hade blivit någon hätsk debatt. Åtminstone i de klubbarna jag har spelat. I min klubb Kirseberg var det några som sålde Bingolotter och det förbättrade klubbens ekonomi markant. Vet inte huur vanligt det är men jag kan tänka mig att en hel del klubbar gör det. Man kanske inte börjar med en sport för att det finns mycket pengar i den mer för passionen.

Falkis
Medlem
#207 Skrivet: 31 Maj 2016 15:14 - Redigerad av: Falkis

Det krävs framförallt pengar för att få spelare att ta sina sista steg i karriären när man börjar närma sig 30 år. Därav har vi ett mediokert landslag internationellt sett, och oslipade diamanter som blivit tvingade att sluta satsa på schack av ekonomiska skäl.

greogorypeck
Medlem
#208 Skrivet: 31 Maj 2016 15:36

Citerar: Falkis, #207:
oslipade diamanter som blivit tvingade att sluta satsa på schack av ekonomiska skäl.

Förmodligen helt korrekt! Men för allmänheten ses nog schack som en sund (och billig) ungdomsverksamhet. "Elitsatsning på schack" klingar inte alls bekant.
Dock har ju stjärnor som Ulf Andersson och Pia Cramling kommit fram ändå, vi får väl hoppas på försynen

Gilly
Medlem
#209 Skrivet: 31 Maj 2016 17:29

Citerar: greogorypeck, #208:
Dock har ju stjärnor som Ulf Andersson och Pia Cramling kommit fram ändå,

Och när slog de igenom då? jo, för en evighet sedan. Vi har alltså facit: inga pengar inga stjärnor!

HSK_Andreas
Moderator
#210 Skrivet: 31 Maj 2016 17:40

Hätska debatter för 50 kr/år har det varit när det är Sveriges SF eller Stockholms SF som har föreslagit det.

Jag är övertygad om att det saknas pengar för att folk ska våga satsa helt på schacket, men frågan är om det är något kollektivet är beredda att betala. Jag tror inte det. Nils får om jag förstått det rätt ett visst stöd och det gäller även andra spelare.

Ferdinand Hellers valde en civil karriär istället för schacket. Han hade åtminstone rejäl potential, men når man inte absoluta toppen så är nog pengarna som advokat bättre. Om man tittar på Magnus Carlsen så satsade han familj rejält på honom.

Visst finns det klubbar där man försöker förbättra ekonomin med lottförsäljning och annat. Sollentuna är väl den klubb som gjort absolut mest pengar på BingoLotto för ett antal år sen. Problemet är väl bara att det är några få som jobbar och resten vill inte göra något. Vill man inte betala en finare lokal ur egen fick så måste någon annan betala. Vill man inte sälja lotter eller liknade så får man förlita sig på att någon skänker större summor, men det är svårt att ställa sådana krav. Är städningen av toaletterna dålig på klubblokalen och man inte själv hjälper till att städa eller betala för städning, så har man i min värld ingen rätt att klaga.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006