Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Klubbkänsla
Författare Meddelande
IvarBlå1
#1 Skrivet: 2 Apr 2016 19:59 - Redigerad av: IvarBlå1

Vilken klubb har ni trivts bäst i och varför? Ni har kanske bara spelat i en klubb. Berätta gärna om den. Själv har jag trivts bäst i Kirsebergs SK där jag spelade en match i Elitserien. Vi hade Lördagsblixt med låga prispengar, det var mest att man träffade varandra en gång i veckan. Vi hade också teorikvällar där specialisten Faruk Tairi lärde oss massor. Den här tråden skulle det vara farfar om vi inte håller oss till ämnet. Ska bli givande att ta del av berättelser. Om det blir några

sture_lindberg
Medlem
#2 Skrivet: 15 Apr 2016 18:28 - Redigerad av: sture_lindberg

Kristallen den jag spelar i nu är den helt klart den bästa klubb jag spelat i.

Vilken sammanhållning !

Spedicken
Medlem
#3 Skrivet: 15 Apr 2016 18:33

Kristallen verkar vara en mycket bra klubb. Skulle nog ha spelat i den om jag bodde i Stockholm.

gubbengrå
Medlem
#4 Skrivet: 15 Apr 2016 18:41 - Redigerad av: gubbengrå

Spedicken #3
Men en välkänd medlem i Kristallen menar att det är inte alla som blir långlivade i den klubben.

Spedicken
Medlem
#5 Skrivet: 15 Apr 2016 18:45

Citerar: gubbengrå, #4:

Men en välkänd medlem i Kristallen menar att det är inte alla som blir långlivade i den klubben.

Sånt känner jag inte till, tyckte det verkade vara en bra klubb, men känner bara till klubben väldigt ytligt.

sture_lindberg
Medlem
#6 Skrivet: 15 Apr 2016 18:49 - Redigerad av: sture_lindberg

Citerar: gubbengrå, #4:
Spedicken #3
Men en välkänd medlem i Kristallen menar att det är inte alla som blir långlivade i den klubben.

De flesta blir väldigt långlivade dock.Och jag har varit med där nu i 8 år så jag vet vad jag pratar om.

gubbengrå
Medlem
#7 Skrivet: 15 Apr 2016 18:52

Det kan förstås tänkas att vederbörande bara talade för sig själv. Men man fick intrycket att han uttolkade lagandan i ett inlägg här på so:s forum.

sture_lindberg
Medlem
#8 Skrivet: 15 Apr 2016 18:54

Så klart att det alltid finns undantag som bekräftar regeln..Men just nu har vi i alla fall en helt otrolig sammanhållning i klubben.

Tro mej

Nisse_i_Högdalen
Medlem
#9 Skrivet: 15 Apr 2016 19:02 - Redigerad av: Nisse_i_Högdalen

Kristallen har en bra klubbkänsla, det tror jag efter att ha träffat Kristallenspelare några gånger och också varit på deras klubblokal. Wasa är också en bra klubb, med teorikvällar, väkldigt bra verksamhet för juniorer och de starkaste spelarna deltar i verksamheten själva, inte bara i lagmatcherna.

Om man nu gillar närschack så är det två mycket bra klubbar. Rockaden i Stockholm verkar också vara otroligt bra. Men jag har ingen erfarenhet av dem.

sture_lindberg
Medlem
#10 Skrivet: 15 Apr 2016 19:06

Citerar: Nisse_i_Högdalen, #9:
Om man nu gillar närschack så är det två mycket bra klubbar. Rockaden i Stockholm verkar också vara otroligt bra. Men jag har ingen erfarenhet av dem.

I Rockaden har jag också spelat . Var med där åren 1964-1979.Min första klubb.

En mycket bra klubb också den.

IvarBlå1
#11 Skrivet: 15 Apr 2016 19:10 - Redigerad av: IvarBlå1

Min första klubb Limhamn var också mycket bra, spelade där i 10 år. Hade klubbkänsla eller fingertoppskänsla att vara bortrest den säsongen de vann SM-83

LNO1
Medlem
#12 Skrivet: 15 Apr 2016 19:40

Nästan alla tycker nog att den klubb man spelar i har en bra klubbkänsla, tror och hoppas jag. Eftersom klubben består av olika individer som skiftar med tiden så är det nog så att den "känsla" som finns i klubben också skiftar med tiden. Det kan ju också vara så att hur man själv mår påverkar den känsla man har av klubben. Personligen har jag varit med i flera klubbar och de flesta människor jag mött där har varit mycket sympatiska. Endast undantagsvis har det varit annorlunda.

PeterTrsavec
Medlem
#13 Skrivet: 15 Apr 2016 19:45

Första året i Fagersta Södra IK var väldigt roligt, ett bra go i laget, hade trevliga analyser ute på Onsjövallen. Tyvärr orkade inte vi runt klubben driva den, då underlaget för att driva en aktiv klubb för liten och för få intresserade.

sture_lindberg
Medlem
#14 Skrivet: 15 Apr 2016 19:58

Mycket synd ju...

Spedicken
Medlem
#15 Skrivet: 15 Apr 2016 21:28

Första året var jätteroligt, de följande mindre roliga.

sture_lindberg
Medlem
#16 Skrivet: 15 Apr 2016 21:36

Var intresset så dåligt ?

gubbengrå
Medlem
#17 Skrivet: 15 Apr 2016 21:41

Att vara med i en nystartad klubb ger helt naturligt en skön känsla pga. den entusiasm som hänger samman med detta. Men förr eller senare kommer ett kritiskt tillfälle när rörelsen och dynamiken måste konsolideras. Entusiasmen räcker inte längre. Detta kan kännas tråkigt.

PeterTrsavec
Medlem
#18 Skrivet: 15 Apr 2016 21:47

Citerar: sture_lindberg, #16:
dåligt

Det var katastrof de två sista åren. Vi försökte verkligen men helt omöjligt.

LNO1
Medlem
#19 Skrivet: 15 Apr 2016 22:30 - Redigerad av: LNO1

Citerar: PeterTrsavec, #18:
Det var katastrof de två sista åren. Vi försökte verkligen men helt omöjligt.

Det är svårt att få en klubb att fungera i en småstad. Man måste ha en fungerande ungdomsverksamhet då. Annars är underlaget för litet. Nu tänker jag ge en rejäl känga åt de styrande i min hemkommun, men att de skulle vara inne på en sådan eminent sida som denna är väl verkligen att hoppas på för mycket. Så detta är väl fel forum egentligen för detta. Eftersom vi har en mängd nyanlända i Fagersta så mailade jag dem och erbjöd dem att ställa upp och försöka introducera schacket som ett medel både för nöje och integration. Trots upprepade försök så bevärdigade sig inte Fagersta kommun att svara...

gubbengrå
Medlem
#20 Skrivet: 16 Apr 2016 19:55 - Redigerad av: gubbengrå

Citerar: LNO1, #12:
Nästan alla tycker nog att den klubb man spelar i har en bra klubbkänsla, tror och hoppas jag.

Jo,det är nog så. Även jag jag tycker att den klubb som jag för närvarande är med i, är "bra" Det vill säga den är inte "bra" i den meningen att det är en elit-klubb, tvärtom. För några år sedan var den farligt nära att upplösas genom naturlig avgång. Men en viss nyrekrytering har sen dess skett, och de nya medlemmarna har en upplivande verkan på klubben, tycker jag.

Jag är riktigt förtjust i att det mer eller mindre spontant har bildats en tradition, där vi var annan klubbkväll pratar om schack. Någon visar upp något som han vill dela med sig. Jag vill gärna vårda denna nya tradition och se vad den kan föra med sig.

Man kanske kan säga att sammanhållningen är god. Möjligen hänger detta samman med att klubben är så liten. Viktigare än "god sammanhållning" tycker jag ändå är, att tonen verkar vara bra. Dvs. vi har lärt känna varandras olikheter till en del, och acceptansen för dessa är stor. det verkar som att ingen är generad att säga hur han tänker.

Vi får se hur det utvecklar sig, men just nu tycker jag att det verkar lovande.

Vert
Medlem
#21 Skrivet: 16 Apr 2016 20:05

Citerar: LNO1, #12:
Nästan alla tycker nog att den klubb man spelar i har en bra klubbkänsla, tror och hoppas jag.


För egen del tycker jag nog att det är lite si och så med klubbkänslan i min klubb. Jag vill iofs. inte sitta och svartmåla min klubb såhär, så detta inlägg kanske inte tillför så mycket, men jag tänkte att jag i alla fall skulle nämna att det förekommer att spelare tycker att klubbkänslan är dålig i klubbar som (förmodligen) "tror" att klubbkänslan är på topp.

Jag har för övrigt spelat i en annan klubb tidigare, och i båda klubbarna har jag sett ungefär samma sak: det finns en "elit", bestående av en blandning av styrelsen, de högst rankade och någon eller ett par ytterligare spelare som mestadels pratar med varandra och inte är så angelägna om att bjuda in övriga klubbmedlemmar i den verkligen gemenskapen. Övriga klubbmedlemmar får hålla till godo med varandra, men verkligt inne i gemenskapen är de inte.

Nisse_i_Högdalen
Medlem
#22 Skrivet: 16 Apr 2016 20:15 - Redigerad av: Nisse_i_Högdalen

Citerar: Vert, #21:
det finns en "elit", bestående av en blandning av styrelsen, de högst rankade och någon eller ett par ytterligare spelare som mestadels pratar med varandra och inte är så angelägna om att bjuda in övriga klubbmedlemmar i den verkligen gemenskapen. Övriga klubbmedlemmar får hålla till godo med varandra, men verkligt inne i gemenskapen är de inte.

Det här tror jag är vanligt i alla former av organisationer, klubbar, föreningar, politiska partier etc. Sammansättningen av den här eliten kan vara lite olika. I schack är det ju så att det finns de som presterar bäst schack och så finns det de som styr och ställer. Det blir ju självklart två eliter. Och om dessa inte är medvetna om hur de uppfattas eller hur de gör så blir det precis på det sätt du beskriver.

Ibland faller "eliten" i den fällan att det är de som är mest aktiva på olika sätt. Så de träffas ofta av det skälet och blir därmed mer bekanta. Men den som leder en förening måste hela tiden passa på att ge alla utrymme och ha kontakt med alla. Mycket svårt, speciellt som den som är t.ex. ordförande är det för att hen tycker det är kul, och en av de saker som är kul är att snacka med t.ex. elitspelare.

Så det är svårt och det krävs en kultur i föreningen som motverkar detta och som är inbjudande för alla, som önskar att alla står där och snackar tillsammans.
gubbengrå
Medlem
#23 Skrivet: 16 Apr 2016 20:21 - Redigerad av: gubbengrå

Citerar: Vert, #21:
så detta inlägg kanske inte tillför så mycket,


Jo, det tycker jag. Du tar ju upp en mycket viktig punkt, som det är lätt att se förbi när man talar om bra klubbar, och bra klubb känsla. Alltså: de som gör dessa uttalanden är de tongivande, de som som sätter normen, standarden. De talar egentligen inte för de tysta, de som inte säger något för att de inte vill förstöra bilden.

Jag vill med detta inte säga något förklenande om dessa tongivande, vill bara påpeka att de kan ha blinda fläckar. Det är inget konstigt med det, sådant, alltså blinda fläckar, har alla människor, så vitt jag förstår.

gubbengrå
Medlem
#24 Skrivet: 16 Apr 2016 20:37

Citerar: Nisse_i_Högdalen, #22:

Ibland faller "eliten" i den fällan att det är de som är mest aktiva på olika sätt.

Ja, det finns en del fällor i schackets klubbliv.
En annan fälla, är att någon idealist i sin entusiasm tar på sig lite mer än än vad han borde. övriga besvarar hans entusiasm genom att överlåta än mer på honom. det kan sluta illa: för den till slut överansträngde såväl som för klubben, som kan få svårt med organiserandet, när han faller ifrån.

LNO1
Medlem
#25 Skrivet: 16 Apr 2016 21:17

Citerar: gubbengrå, #24:
En annan fälla, är att någon idealist i sin entusiasm tar på sig lite mer än än vad han borde. övriga besvarar hans entusiasm genom att överlåta än mer på honom. det kan sluta illa: för den till slut överansträngde såväl som för klubben, som kan få svårt med organiserandet, när han faller ifrån.

Lika klassiskt som tragiskt scenario.

Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006