Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Poängbedömning under ett enskilt parti - är det något??
Författare Meddelande
Carzo
Medlem
#1 Skrivet: 2 Dec 2014 19:31

Många teoretiker har sysslat med principer för ställningsbedömning i enskilt parti - men jag tror inte att många varit inne på idén med en sorts "poängberäkning" i en situation där partiet avbryts. T.ex efter visst antal maxdrag eller tidsgräns.
Jag gör en jämförelse med bridge - där en hand kan bedömas utifrån poängsättning av de ingående korten. Detta som underlag och utgångspunkt i kommande budgivning.
Ett förslag vore en poängmall för resterande pjäser. Högst poäng - givetvis - för en Dam - sedan i fallande skala alltefter pjäsens kapacitet på brädet. Kungen är, åtminstone i detta fall, en nolla!
Det vore då intressant att notera att ett parti, icke avgjort på vanligt vis, kan ha vunnits "på poäng" - som i t.ex. en boxningsmatch...
Hur detta i praktiken skulle låta sig göras är ju en annan sak...
Men stor materiell övervikt på brädet kunde ju då premieras - när gong-gongen ljudit...
Lite att spåna kring - vet inte om det gjorts i något sammanhang redan.
Men vi kan ju göra det! Eller bör förslaget förpassas till det runda arkivet?

Den_sorte_slyngel
Medlem
#2 Skrivet: 2 Dec 2014 19:36

I praktiken omöjligt är jag rädd..

Den_sorte_slyngel
Medlem
#3 Skrivet: 2 Dec 2014 19:37

Schack är ju så mycket mer än värdet på de pjäser man har kvar må representera.

Carzo
Medlem
#4 Skrivet: 2 Dec 2014 19:47 - Redigerad av: Carzo

Citerar: Den_sorte_slyngel, #3:
Schack är ju så mycket mer än värdet på de pjäser man har kvar må representera.

Givetvis Jag skrev förslaget mer som en illustration till fenomenet att det finns spelare som går in för att mangla ner motståndarens pjäser, en efter en, såsom ett huvudmål. Även om det förlänger partiet "in absurdum".
Ingenting är mer tillfredsställande än att klå en sådan spelartyp, som i sin hybris missar att han kanske försätter sig i mattläge, genom något förbiseende.

sture_lindberg
Medlem
#5 Skrivet: 2 Dec 2014 20:02

Citerar: Carzo, #1:
i en situation där partiet avbryts.

Numera avbryts knappast några partier.

maccomplete
Medlem
#6 Skrivet: 2 Dec 2014 20:30

Mer intressant vore att sätta upp ex. 30 ställningar och låta en dator beräkna vem som leder den aktuella ställningen, ex minst +1.00. Tävlingen skulle gå ut på att låta deltagarna gissa vilka partier vit/resp svart har ett övertag. Vinnaren blir den som lyckas bedöma ställningen för föest antal partier! Enklare varianter skulle man kunna göra för juniorer med övertag om ex +2.00/3.00!

Falkis
Medlem
#7 Skrivet: 2 Dec 2014 20:54

Att räkna pjäser låter som något för en turnering på lågstadiet. Pjäsernas "värde" som att ett torn skulle vara värt 5 poäng utgår ifrån vad tornet förväntas fylla för funktion i snitt utslaget på oändligt många partier. Dock så kan man inte på förhand säga att ett torn skulle vara värt 5 i ett enskilt parti om en gong-gong ljuder, tornet skulle kunna vara värt allt mellan 0 (den slår i slag) eller matt (tornet kan göra matt i 1 drag). Då är en datorbedömning mer på sin plats, men det verkar orimligt att tillämpa att en datorbedömning på +3 skulle ge vinst på alla nivåer när många vanligt klubbspelare sätter pjäser lite då och då helt omotiverat.

Falkis
Medlem
#8 Skrivet: 2 Dec 2014 20:56

I världseliten skulle man ju kunna tillämpa att +5 vore vinst på knock-Out då spelarna själva vet att ställningsbedömningen förhåller sig så, men det är helt onödigt eftersom dessa spelare ger upp i dessa lägen mot varandra.

chessexplorer
Medlem
#9 Skrivet: 2 Dec 2014 21:45

Den där poängbedömningen förekommer ju faktiskt ibland i kommuntävlingarna till schack4an.

Man spelar utan klockor i ca 30 minuter. Sedan går en domare runt och dömer av de partier som fortfarande pågår. Och så startar en ny rond.

Falkis
Medlem
#10 Skrivet: 3 Dec 2014 08:05

Ja det är väl lika bra, har hört att vissa partier där så hamnar båda spelarna i matt och i andra finns inga pjäser kvar på brädet när partiet är klart.

Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006