Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Slå kungen i blixt.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Författare Meddelande
remi314
Medlem
#1 Skrivet: 5 Feb 2013 21:01

Är det OK att slå kungen i blixt? Har regeln ändrats?

Kleimark
#2 Skrivet: 5 Feb 2013 21:17

Nej. Du får inte slå kungen i blixt.

kurdland
Medlem
#3 Skrivet: 5 Feb 2013 21:33

Turnerings namn
bara snabba spelare vi ni vara med,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

DonJuan
Medlem
#4 Skrivet: 5 Feb 2013 21:38

Ja regeln har ändrats, jag tycker dock det var roligare på den tiden då man fick slå kungen...

Cederblad73
Medlem
#5 Skrivet: 5 Feb 2013 21:42

I Nybros interna blixtturneringar går vi fortfarande efter de gamla reglerna!

Kleimark
#6 Skrivet: 5 Feb 2013 21:53

Citerar: Cederblad73, #5:
I Nybros interna blixtturneringar går vi fortfarande efter de gamla reglerna!


Varför?
Accepterar ni inte SSF:s regler?

Cederblad73
Medlem
#7 Skrivet: 5 Feb 2013 22:00

jodå, men undantag görs under träningskvällar.

sture_lindberg
Medlem
#8 Skrivet: 6 Feb 2013 00:10

Tar man kungen so forlorar man sjelv.So er reglerna numera.

Tosikovaukko
Medlem
#9 Skrivet: 6 Feb 2013 13:53

I finland får man slå kungen.så kom hit!lol

Kleimark
#10 Skrivet: 6 Feb 2013 14:08

Jag förstår verkligen inte vad det finns för anledning att tillåta slag av kungen.

Pulversläckaren
Medlem
#11 Skrivet: 6 Feb 2013 14:24

Vad menas med det? Att man inte behöver säga schack?

Kleimark
#12 Skrivet: 6 Feb 2013 14:31

Det menas att om du schackar din motståndare behöver du inte meddela honom eller henne att han eller hon står i schack.

Pulversläckaren
Medlem
#13 Skrivet: 6 Feb 2013 14:32

Låter ju knepigt.

Kleimark
#14 Skrivet: 6 Feb 2013 14:35

Inte alls. Man har ansvar att veta om man själv är schack.

Pulversläckaren
Medlem
#15 Skrivet: 6 Feb 2013 14:41

Nu blir jag förvirrad.

Catweazle
Medlem
#16 Skrivet: 7 Feb 2013 09:42 - Redigerad av: Catweazle

Citerar: Tosikovaukko, #9:
I finland får man slå kungen.så kom hit!lol

Med tanke på att det inte finns någon kung i Finland så finns det väl ingen att klappa till!? Vad som, däremot, händer om man slår presidenten eller premiärministern är ju en annan femma.
Om man spelar cafe-schack så kan man ju ha vilka, j#vla, regler som helst (!!), men om det spelas förbunds-sanktionerat schack så gäller att man INTE får slå kungen. Gör man det så innebär det omedelbar förlust! Det har FIDE bestämt, så det så!! Och om de nationella förbunden vill vara anslutna till världsschackförbundet så får de allt foga sig i FIDE:s reglemente. Vidare så är de, i Sverige, så kallade distriktsförbunden underordnade sveriges schackförbund, så där gäller naturligtvis samma premisser där.

(inlägget redigerat av moderator)

chessexplorer
Medlem
#17 Skrivet: 7 Feb 2013 12:21

Frågan är vad som händer om motståndaren bara har kungen kvar när man knuffar ut den. Kan han vinna utan en enda pjäs kvar?

sture_lindberg
Medlem
#18 Skrivet: 7 Feb 2013 13:04 - Redigerad av: sture_lindberg

Man knuffar aldrig ut kungen..Som svar po din froga


Du forvexlar nog schack med Fia med knuff

Kleimark
#19 Skrivet: 7 Feb 2013 13:11

§B3c. Ett ogiltigt drag är fullbordat så snart som motståndarens klocka har startats. Motståndaren ärnu berättigad att kräva vinst innan han gör ett eget drag. Men om motståndaren inte kan sättaspelaren som fullbordat det ogiltiga draget matt med någon som helst följd av regelrätta drag, är kravställaren endast berättigad att kräva remi innan han gör ett eget drag. Sedan han gjort ett eget drag, kan ett ogiltigt drag inte korrigeras, såvida man inte ömsesidigt kommer överens om detta utaningripande av en domare.

=> remi

Kleimark
#20 Skrivet: 7 Feb 2013 13:12

Citerar: sture_lindberg, #18:
Man knuffar aldrig ut kungen


Det gäller att få en etta eller sexa, så kan man slå ut kungen.

Cederblad73
Medlem
#21 Skrivet: 7 Feb 2013 13:30 - Redigerad av: Cederblad73

Citerar: Kleimark, #19:
§B3c. Ett ogiltigt drag är fullbordat så snart som motståndarens klocka har startats. Motståndaren ärnu berättigad att kräva vinst innan han gör ett eget drag. Men om motståndaren inte kan sättaspelaren som fullbordat det ogiltiga draget matt med någon som helst följd av regelrätta drag, är kravställaren endast berättigad att kräva remi innan han gör ett eget drag. Sedan han gjort ett eget drag, kan ett ogiltigt drag inte korrigeras, såvida man inte ömsesidigt kommer överens om detta utaningripande av en domare.



Är det något sådant som händer här i partiet Carlsen - Savchenko (I slutet av partiet)?

http://www.youtube.com/watch?v=QjIyNlbTkog

Kleimark
#22 Skrivet: 7 Feb 2013 13:51

Citerar: Cederblad73, #21:
Är det något sådant som händer här i partiet Carlsen - Savchenko (I slutet av partiet)?


Nej. Carlsen förlorade för att han försökte att göra två drag på raken.

pawnpusher
Medlem
#23 Skrivet: 7 Feb 2013 15:36 - Redigerad av: pawnpusher

Är inte frågan egentligen ; Kan man i blixt vinna genom att sätta motståndaren i schack om denne inte uppmärksammar det ?
Svaret på den frågan är Ja
Tekniskt sett sen så påfordrar man inte det genom att slå den andres kung om man ska agera korrekt. Varför det är på detta sätt är ganska enkelt ; om du tänker dig två spelare med mycket få sekunder kvar, pjäserna flyttas då mycket snabbt hur kan då den som slår kungen bevisa att kungen stod på en ruta där den kan tas om man slår kungen och tar upp den i handen?

sture_lindberg
Medlem
#24 Skrivet: 7 Feb 2013 19:09

[quote=pawnpusher, #23:]man slår kungen och tar upp den i handen?

Jag har mattat monga i mina dar.
Men aldrig tagit motstondarens kung i min hand..

Man furklarar for motstondaren att han er matt.(Om han inte ser det sjelv)

Kleimark
#25 Skrivet: 7 Feb 2013 19:48

Jag har däremot vunnit partier, när motståndaren har tagit min kung.

sture_lindberg
Medlem
#26 Skrivet: 7 Feb 2013 20:00

Ja man gor ju det .

Men jag skrev om att jag aldrig har haft min motstondares kung i min HAND.

DonJuan
Medlem
#27 Skrivet: 11 Feb 2013 01:13

Citerar: Kleimark, #10:
Jag förstår verkligen inte vad det finns för anledning att tillåta slag av kungen.


En poäng skulle kunna vara att det blir väldigt tydligt vad för typ av feldrag man har begått. Jag kommer ihåg att jag möte några motståndare som blev väldigt förvånad när jag stannade klockan vid regelskiftet.

Sen var det ganska kul också. Även om jag inte ser det som någon jätte stor förlust för schacket att det har förbjudits så tycker personligen att det kan vara okej att man gör det inom klubbar etc.

chessexplorer
Medlem
#28 Skrivet: 11 Feb 2013 22:09

Citerar: Kleimark, #22:
Nej. Carlsen förlorade för att han försökte att göra två drag på raken.


Det är inte min tolkning.

Carlsen släppte kungen på d4, såg att han skulle förlora torn efter Lf2+, och flyttade kungen till c4. Motståndaren påpekade att han hade släppt kungen på d4. Då gav han upp.

Kleimark
#29 Skrivet: 11 Feb 2013 22:12

Okej då räknar vi:

1. Kd4
2. Kc4

chessexplorer
Medlem
#30 Skrivet: 11 Feb 2013 22:20 - Redigerad av: chessexplorer

Han drog kungen från d3 till d4, släppte den en tiondels sekund och flyttade den till c4.

Han blev inte diskad för det utan gav upp efter sin tornbortsättning eftersom han var tvungen att ställa tornet på d4. Det tror jag inte att han blev i alla fall.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Detta ämne är stängt. Du kan inte skicka svar.
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006