Diskussionsforum

 - Forum - Statistik - Sök -
schackOnline diskussionsforum / Schackdiskussion / Schack motor?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 29 . 30 . >>
Författare Meddelande
asvo
Medlem
#181 Skrivet: 13 Mar 2007 20:31

#175 Svar .
Martin-Devenney-1611 är en bra korrspelare .
Det är annars så som många tror ( som du skriver om miniräknaren ) att får de bara tillgång till ett program så kan de vinna över vem som helst utan någon som helst kunskap om schack vilket är helt fel .

Martin-Devenney-1611
Medlem
#182 Skrivet: 13 Mar 2007 20:35

#180 Samma gäller långpartiers förhållande till korr, skilladen är bara att "bortsättningarna" är mindre tydliga och mer positionellt avgörande. Det säger sig väl självt att en hjärna kan göra mer på längre tid?

Sicilianbastard
Medlem
#183 Skrivet: 13 Mar 2007 20:38

Citerar: Martin-Devenney-1611, #182:
Samma gäller långpartiers förhållande till korr, skilladen är bara att "bortsättningarna" är mindre tydliga och mer positionellt avgörande. Det säger sig väl självt att en hjärna kan göra mer på längre tid?


Exakt! Där är vi överens. Bortsättningarna är positionella och inte så tydliga. Det jag hävdar att den sortens (Motsvarande Kramniks nivå i närschack) positionella förståelse kan du inte ha som amatörspelare oavsett hur lång tid du har till ditt förfogande. Om du inte har Kramniks otroliga positionella förståelse, spelar det då någon roll hur mycket tid du har till ditt förfogande för bedömningarna?

Martin-Devenney-1611
Medlem
#184 Skrivet: 13 Mar 2007 20:42

Du har givetvis helt rätt när u säger att Kramnjiks positionella (eller överhuvudtaget schackliga) förståelse långt och vida överskrider min. Men du måste förstå att den förståelsen inte tillnärmelsevis kommer till sin fulla rätt i ett vanligt långparti där stress, press och tidskontroll är så pass avgörande faktorer.

Systra
Medlem
#185 Skrivet: 13 Mar 2007 22:29

Man måste komma ihåg att skillanden mellan korrschack och närschack är enorm. Kommer ni ihåg monstret Hydra som vann över Adams med 5.5-0.5 , ett +3000 ELO -resultat. Den maskinen fick stryk korrspelaren Arno Nickel som både vit och svart innan matchen. Han höll faktiskt Adams som favorit..

sture_lindberg
Medlem
#186 Skrivet: 14 Mar 2007 00:54

Citerar: sture_lindberg, #155:
Jag förstår i princip att man "måste" använda robot när det gäller stora korrtävlingar.men att använda det HÄR på schackonline när de flesta INTE gör det,är det som jag har invändningar i mot..

Det är DETTA man bör beakta,när man snackar om robotar,lMÅSTE det användas HÄR ??

asvo
Medlem
#187 Skrivet: 14 Mar 2007 01:45

Citat Erik grundare av schackOnline

Frågan om att använda schackmotor här på schackOnline är inte ny, här är ett inlägg jag skrev 2004:
http://schackonline.com/forum/1_5662_1.html#msg570 4 och mina åsikter står sig än idag

När man spelar mästerskap i korrschack (VM, SM osv) använder de flesta datorhjälp, precis som man innan datorernas inträde kunde vända sig till schackböcker och kompisar med sina partier.
I riktigt korrschack är det ytterst ovanligt att någon ställer bort en pjäs t ex, utan det är mindre nyanser i spelet som avgör resultatet. Det är denna spelform som schackOnline ursprungligen skapades för och än i dag välkomnar.


Nu är det ju så att alla inte vill använda schackmotorer; tycker att det är tråkigt, eller inte får något ut av det, vilket man absolut måste respektera. Därför är det en god sed att skriva på sin Personliga sida om man använder motor, och respekterar om någon skriver att man inte vill spela mot någon motor-användare.

MEN ingen ska behöva kallas fuskare, feg eller liknande för att man använder schackmotor! Det är ett fullt tillåtet hjälpmedel på schackOnline.


Jag skulle gärna hjälpa till att framöver starta någon större mästerskapsliknande turnering (med klassindelning) på schackOnline men vill understryka att det då blir som på riktigt, med alla hjälpmedel tillåtna. Det kommer att vara många som ställer upp utan motorhjälp och det kommer bli spel på många olika nivåer, men det är ju så det alltid blir!
Det kommer alltid att vara omöjligt att kontrollera om en spelare använder analyshjälp från en dator, och försöker man förbjuda det blir det automatiskt anklaganden till höger och vänster, och sånt behöver vi inte! Spelar man utan motor så får man det svårare, men precis som vanligt: ju högre man placerar sig, desto nöjdare kan man känna sig! Det kan ju faktiskt också vara så att man känner sig extra nöjd när man vet att man nått sin framgång utan motorhjälp!
Hur som helst: Framför allt är vi ju alla på schackOnline för att spela schack!

((erik

sture_lindberg
Medlem
#188 Skrivet: 14 Mar 2007 01:52

Citerar: asvo, #187:
Det kan ju faktiskt också vara så att man känner sig extra nöjd när man vet att man nått sin framgång utan motorhjälp!

läs detta=)

asvo
Medlem
#189 Skrivet: 14 Mar 2007 02:01

Citerar: sture_lindberg, #188:
Det kan ju faktiskt också vara så att man känner sig extra nöjd när man vet att man nått sin framgång utan motorhjälp!


Varför är du då inte nöjd ?????????

sture_lindberg
Medlem
#190 Skrivet: 14 Mar 2007 02:09

För att det ska spelas schack på lika villkor.Vissa ska inte använda robotar när inte alla gör det.Åtminstonde inte på en sait som denna tycker jag..Kan hålla med dej om att på stora tävlingar som SM,VM osv det är fullt tillåtet med robotar,men man kan väll som ENSKILD spelare försöka sluta att åtminstonde propagera för det förträffliga med motorhjälp???

asvo
Medlem
#191 Skrivet: 14 Mar 2007 02:20

Det finns bara ett sätt att spela på lika villkor !
Därför att det inte går att kontrollera vilka hjälpmedel som används !
DÄRFÖR MÅSTE ALLA SOM VILL VARA SÄKRA PÅ ATT DE SPELAR PÅ NÅGORLUNDA LIKA VILLKOR SKAFFA SEJ ETT PROGRAM mm. mm.
Lägg ner tjatet som inte ger något så slipper du allt propagerande om program.

sture_lindberg
Medlem
#192 Skrivet: 14 Mar 2007 02:28

Så ALLA ska skaffa sej robotar som spelar åt dom:neret receptet köper iaf inte JAG !nej jag kommer aldrig att använda mej av sådana s.kallade hjälpmedel..Då är det ju lika bra att börja spela något som man inte behöver anstränga sin hjärna på då i onödan,kanske FIa med knuff

asvo
Medlem
#193 Skrivet: 14 Mar 2007 03:00

Citat Erik
När man spelar mästerskap i korrschack (VM, SM osv) använder de flesta datorhjälp, precis som man innan datorernas inträde kunde vända sig till schackböcker och kompisar med sina partier.
I riktigt korrschack är det ytterst ovanligt att någon ställer bort en pjäs t ex, utan det är mindre nyanser i spelet som avgör resultatet. Det är denna spelform som schackOnline ursprungligen skapades för och än i dag välkomnar.


Jag tycker det är mycket bra att Erik skapat denna sajt där nybörjare ( särskilt ungdomar ) kan på ett gratis och lättsamt sätt testa tävlingskorr ( korta speltider ) vilket inte är möjligt på SSKK där det endast mot betalning spelas turneringar och klasspel med långa betänketider .

sture_lindberg
Medlem
#194 Skrivet: 14 Mar 2007 03:14

Fram med fiabrädet så slipper vi tänka klart det är bra för ungdomar denna sajt.Jag har väll aldrig ens antytt något annat?Och ännu bättre om de tänker själva utan att använda motorer...

asvo
Medlem
#195 Skrivet: 14 Mar 2007 03:19

Citerar: sture_lindberg, #194:
Och ännu bättre om de tänker själva utan att använda motorer...

Då kan de inte testa tävlingskorr för då behövs motoranalys !

sture_lindberg
Medlem
#196 Skrivet: 14 Mar 2007 03:27

Låt då roboterna möta varandra,så slipper vi över huvud taget inte tänka alls på schack..Det fixar roboterna åt oss

Python
Medlem
#197 Skrivet: 14 Mar 2007 07:48

Citerar: sture_lindberg, #196:
Låt då roboterna möta varandra,så slipper vi över huvud taget inte tänka alls på schack


Tror du missar lite av poängen med Advanced Chess. Man slipper inte alls tänka. Och den som ger sig in i en Advanced Chess match och helt förlitar sig på sin dator ligger förmodligen löst till om den andra spelaren "teamar" med sin dator.

Sen finns det faktiskt t.ex. VM där bara "robotar" möter varandra. Men det är en helt annan femma.

Röding
Medlem
#198 Skrivet: 14 Mar 2007 08:29

1) Det går inte att kontrollera sanningshalten i spelarnas utsagor
2) Villkoren är solklara här på SO : Motor tillåten
3) Vissa spelare använder sig därför av motor och kommer att troligen att fortsätta med det oavsett gnället om orättvisor och hur lång debatten än blir.
4( Rättvisa finns inte på världskaratan då vi spelar på så olika villkor
4) Den som inte accepterar detta kanske borde lämna SO.
Bye bye...

asvo
Medlem
#199 Skrivet: 14 Mar 2007 08:55

Citerar: sture_lindberg, #190:
Kan hålla med dej om att på stora tävlingar som SM,VM osv det är fullt tillåtet med robotar,

Det har faktiskt spelats SM för juniorer på denna sajt har du missat det Erik ?
http://schackonline.com/jsm/

Sicilianbastard
Medlem
#200 Skrivet: 14 Mar 2007 09:23

För egen del så handlar debatten främst om hur mycket en schackmotor faktiskt förbättrar ens spelstyrka. Där hävdar jag att det är en enorm skillnad. Debatten om schackmotor ska vara tillåtet här eller inte är bara tröttsam eftersom det som flera har sagt faktiskt är ett tillåtet hjälpmedel i korrschack och då det inte går att kontrollera om någon använder motor här. Nu när det är sagt så saknar jag fortfarande förståelse för tjusningen med att använda motor men det är kanske inget som behövs debatteras eftersom vi helt enkelt verkar ha helt olika perspektiv på frågan.

Kraftwerk
Medlem
#201 Skrivet: 14 Mar 2007 10:04

Citerar: Sicilianbastard, #178:
Tycker själv att det är rimligt att en tråd kan få spreta lite i diskussionerna, vi diskuterar ju ändå fortfarande motorer!?


Hmm..ja spreta lite är väl OK..men det här är ju totalt utflippat. .blir läsaren bättre införstådd med en vad en motor är samt blir han/hon en bättre spelare!?

kennynorr
Medlem
#202 Skrivet: 14 Mar 2007 11:26

#187

ja motorer är tillåtna - det vet allihop men varför har tex du så svårt att medge att motorspelare så klart har övertag och partiet blir därmed INTE rättvist!! Varför förneka en sån självklar sak?

Det blir ju lite grann som att ställa upp med en trimmad bil i ett standardrace och säga att det är ingen fara: jag använder inte full gas så vi är likvärdiga

När då bilen med överlägsen prestanda vinner - känns det ok? Har "han" använt mer motorstyrka än dom andra? eller ska alla bilar ha samma antal hk så det istället är bästa föraren som vinner?

Hoppas du förstår likneslen...

Horndals_SK
Medlem
#203 Skrivet: 14 Mar 2007 11:31

Citerar: asvo, #187:
Nu är det ju så att alla inte vill använda schackmotorer; tycker att det är tråkigt, eller inte får något ut av det, vilket man absolut måste respektera


Och vi ger er motorspelare respekt oxå! Så dags att lägga ner den här diskutionen, för vi kommer ingen vart

asvo
Medlem
#204 Skrivet: 14 Mar 2007 11:40

#
Citerar: kennynorr, #202:
ja motorer är tillåtna - det vet allihop men varför har tex du så svårt att medge att motorspelare så klart har övertag och partiet blir därmed INTE rättvist!! Varför förneka en sån självklar sak?

187 var ett citat av Erik !
Självklart är det en fördel att anv . motoranalys om inte motståndaren gör det .
Men det är ju inte rättvist om en använder öppningshjälp och inte den andre gör det heller .mm.mm ( t.e.x ) En arbetar heltid och den andre är pensionär
Tiden att analysera har mycket stor betydelse !
Enda sättet att få det så rättvist som möjligt är ju att alla använder alla hjälpmedel men det är ju också ouppnåligt eftersom alla inte vill detta .
Därför är ju reglerna satta på det viset som dom är .

stridsvagnsnisse
Medlem
#205 Skrivet: 14 Mar 2007 11:44

Ursäkta en dum man men vad är en sk schackmotor och vad använder man en sån till ? Tacksam för svar?

Nisse

kennynorr
Medlem
#206 Skrivet: 14 Mar 2007 11:54

#204

ja.. det var ett citat.. ?? än sen då..

Så ju mer hjälpmedel ju rättvisare..?

testa så här: inga hjälpmedel alls- då blir det ganska rättvist va?

Horndals_SK
Medlem
#207 Skrivet: 14 Mar 2007 12:01

Citerar: stridsvagnsnisse, #205:
Ursäkta en dum man men vad är en sk schackmotor och vad använder man en sån till


En schackmotor är ett program. som fritz t.ex. där man kan spela mot en dator eller ta datorn till hjälp när man vill möta annat motstånd

asvo
Medlem
#208 Skrivet: 14 Mar 2007 12:04

[quote=kennynorr, #206:]Så ju mer hjälpmedel ju rättvisare..? [/quote

Då blir det förkunskaperna som blir avgörande i de flesta fall !
Men rättvist blir det om två som aldrig spelat schack spelar mot varandra efter att ha läst reglerna och spelar sitt första parti .

johnlingvall
Medlem
#209 Skrivet: 14 Mar 2007 12:05 - Redigerad av: johnlingvall

Citerar: Röding, #198:
Den som inte accepterar detta kanske borde lämna SO.

...........,,,,orkar inte spela mot dom som inte fattar att dom fuskar...f-n tappar ju sugen för detta fina spel..spelar ju inte på samma vilkor..ni som använder motor skulle ransaka er själv och skämmas lite ochså..mvh[nu lämmnar jag so precis som röding tycker man ska göra

Sicilianbastard
Medlem
#210 Skrivet: 14 Mar 2007 12:17

Citerar: Kraftwerk, #201:
Hmm..ja spreta lite är väl OK..men det här är ju totalt utflippat. .blir läsaren bättre införstådd med en vad en motor är samt blir han/hon en bättre spelare!?


Vad är det som är utflippat i den här debatten? Är det inte en intressant diskussion så behöver du inte ta del av inläggen! Tycker att debatten är relevant då vi fortfarande berör motorer vilket ändå är vad tråden handlar om.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 29 . 30 . >>
Du måste logga in för att kunna posta!
 

Powered by forum software miniBB™ © 2001-2006